NRK Meny
Normal

Trysil-mann dømt for ulovlig jakt med hunder

En trysling er dømt til sju måneders fengsel for å ha brukt hunder til å jage og drepe vilt.

Inge Svae-Grotli, John Arild Aasen

Aktor i saken Inge Svae-Grotli i samtale med forsvarer John Arild Aasen under rettssaken mot trysilmannen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Retten er svært klar på at den ikke tror på mannens forklaring.

Mannen er i Sør-Østerdal tingrett blant annet dømt for å ha sluppet jakthundene sine løs for at de skulle jage og drepe rev, samt for å ha medvirket til å jage og avlive en villkatt ved at han lånte ut hundene.

Han nekter straffskyld. Nå er han dømt til sju måneders fengsel, og han fradømmes retten til å jakte, og å eie og trene jakthunder. Mannens forsvarer John Arild Aasen sier de kommer til å anke dommen.

Saken har sitt utspring i ulvesaken, og bevisene i saken mot tryslingen er mer eller mindre de samme som i saken som nå går i Sør-Østerdal tingrett.

Retten tror ikke det var løgn

I hovedsak dreier det seg om telefonsamtaler mellom jegere som ble tatt opp i forbindelse med at Økokrim overvåket telefonene deres. Tryslingen sier blant annet at han har skutt vilt og har vært på jakt. Sjøl om han tidligere er fradømt retten til å jakte.

I retten forklarte han at dette var løgn og sjargong. Dette tror ikke tingretten på: «Retten er ikke i tvil om at innholdet i telefonsamtalene i all hovedsak er basert på omtale av faktiske forhold, og at det ikke er uttrykk for en sjargong.»

Retten mener blant annet at det er merkelig at han juger på seg at han har skutt vilt, når han er fradømt jaktretten. Tingretten tror heller ikke på vitner som støttet tryslingens forklaring om sjargong, og bygger dette blant annet på hvordan vitnene svarte den tiltalte.

«Vedvarende forbrytersk forsett»

Videre står det: «Han har over tid vist et vedvarende forbrytersk forsett, og handlingene han dømmes for er ikke et resultat av plutselige begivenheter eller sinnstilstander som raseri eller lignende, slik en ofte ser i blant annet voldssaker».

Retten ser ikke at det foreligger noen formidlende omstendigheter. «Enkelte av forholdene er av rettens oppfatning av alvorlig karakter», står det i dommen.

Tryslingen ble frikjent på to punkter som gjaldt jakt som førte til unødig lidelse av grevling, blant annet fordi et av tilfellene kan ha skjedd i Sverige.

Aktor Inge Svae-Grotlie er fornøyd med dommen:

– Stort sett har retten falt ned på den samme straffepåstanden som påtalemyndigheten.

Svae-Grotlie er spesielt fornøyd med forbudet mot å holde jakthunder i fem år.

– Dette er en type påbud som ikke har skjedd tidligere i en slik sammenheng.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Pågrepet etter slåsskamp på butikk

    En mann er pågrep etter å ha slått en kunde på en matbutikk i Kongsvinger. Mannen skal også ha opptrådt truende mot flere andre kunder. Den fornærmede fikk skader i ansiktet. Politiet mistenker at mannen var påvirket av narkotika.