Tiltalt for å ha brukt hunder til å drepe vilt

Trysil-mannen som er tiltalt for å ha sluppet hundene sine løs på grevlinger og rever nekter straffskyld. Mandag møter han i Sør-Østerdal tingrett.

Elverum tinghus

Det er satt av seks dager til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er Økokrim som har tatt ut tiltale mot mannen for grove brudd på naturmangfoldsloven, viltloven, dyrevelferdsloven og hundeloven.

– Nekter

John Arild Aasen

– Mannen nekter straffskyld, sier hans forsvarer John Arild Aasen.

Foto: Joar Elgåen

– Han nekter straffskyld på alle punktene, sier hans forsvarer John Arild Aasen.

Det er satt av seks dager til rettssaken. Forsvaret vil bruke mye tid på å føre vitner og bevis for at den tiltalte ikke er skyldig.

– Han mener at han ikke har gjort noe galt. Han er veldig klar til å ta til motmæle, og har forberedt seg godt. Han er klar til å forklare de forskjellige forhold, sier Aasen.

– Bet i hjel katt

Økokrim mener han har medvirket til å jage og avlive en katt ved å låne ut hundene sine. Flere hundeeiere slapp løs hunder mot katten, for at dem skulle konkurrere om å jage og bite i hjel den.

Mannen er også tiltalt for å ha sluppet løs hundene sine for at de skulle jage og drepe grevlinger og rever. Dette skal ha skjedd flere ganger mellom august 2012 og februar 2014.

Politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim.

Politiadvokat, Inge Svae-Grotli, sier Økokrim ser alvorlig på saken.

Foto: Økokrim

– Dette er en utøvelse av jakt som Økokrim anser som uakseptabel ved at det er brukt hunder som angriper de ville dyrene direkte. Dette har vi sett fra andre steder i landet, så det er ikke unikt. Derfor mener vi at det er riktig å prøve en sånn sak for domstolen, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli.

Beslagla filmer

Saken kommer i kjølvannet av den store ulvesaken, der 11 personer ble siktet for ulovlig ulvejakt. Det er tatt ut tiltale mot seks av disse, men mannen som møter i retten nå er ikke blant dem. I forbindelse med ulvesaken ble mannens telefon overvåket.

– Da fikk vi opplysninger som førte fram til denne tiltalen. Jeg vil ikke gå inn på detaljer, men det er en kombinasjon av bevis fra mobiltelefoner og datamaskiner. Vi har noen små filmsnutter, men jeg vil foreløpig ikke si noe om hva slags filmer eller omfang.

I 2009 ble tryslingen dømt for ulovlig felling av bjørn. I den forbindelse ble han fradømt retten til å jakta i tre år.