NRK Meny
Normal

Sparket politimann i retten for å få jobben tilbake

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fikk sparken etter uttalelser om Jens Stoltenberg og Hadia Tajik på Facebook. Nå har han saksøkt Justisdepartementet.

Stein-Robin Kleven Bergh

Stein-Robin Kleven Bergh går rettens veg for å få jobben tilbake.

Den tidligere politimannen Stein-Robin Kleven Bergh (54) fra Eidskog i Hedmark mener at avskjedigelsen strider mot tjenestemannsloven og mot hans ytringsfrihet. Onsdag møter han i retten for å få jobben tilbake.

Les: Politimann har fått sparken igjen

Kontroversielle ytringer

Kleven Bergh ble sagt opp fra sin stilling i Hedmark politidistrikt etter flere kontroversielle ytringer på Facebook.

Først ble han avskjediget i 2013 etter at han kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) et krapyl. Han fikk senere jobben tilbake, på grunn av saksbehandlingsfeil. Etter en ny behandling av saken, ble han avskjediget på nytt. Da hadde han også kommet med nye ytringer på Facebook – denne gang rettet mot Ap-nestleder Hadia Tajik.

– Jeg er ikke overrasket over at jeg igjen er avskjediget, men jeg vil så klart anke avgjørelsen. Det er ingenting i saken som er forandret for min del, sa Bergh til NRK den gangen.

Politi og politiker

Bergh har vært kommunestyrepolitiker for Fremskrittspartiet. Han mener selv at hans partitilhørighet har vært en del av grunnen til avskjedigelsen.

– Jeg har aldri omtalt Stoltenberg som et krapyl som politimann. Jeg har omtalt han som det som politiker i Fremskrittspartiet, sa han til NRK i 2013.

Berghs daværende advokat John Christian Elden forklarte tidligere i år stevningen med at Justisdepartementet som ansvarlig arbeidsgiver må tåle Frp-politikk.

– Vi mener det ikke er avskjedsgrunn fra politiet at en politimann på fritiden engasjerer seg som politiker med friske fremskrittsmeninger, sa Elden til Glåmdalen i mars.

Flere politiansatte, blant annet to politimestre og tillitsvalgte i politiet, er stevnet som vitner i saken.

Til Nettavisen sier Stein-Robin Kleven Bergh at han ser fram til at saken kommer opp i retten:

– Jeg ser ingen grunn til å angre. Det hele er vanvittig, og jeg føler meg urettferdig behandlet, sier han.

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fikk sparken fra politiet, blant annet fordi han kalte Jens Stoltenberg et krapyl på Facebook.

Staten står på sitt

Eks-politimannen representeres av advokat Hugo Rolf Hansen hos advokatfirmaet Elden.

– Spørsmålet er om hans ytringer strider mot det som er ytringsfrihet, og om det han har ytret kan lede til avskjed. Han er jo lokalpolitiker, og ytringene kom i den forbindelse, og utenfor arbeidstiden i politiet, sier Hansen til Nettavisen.

Justisdepartementet på sin side mener de har en god sak, og i sluttinnlegget fra regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge heter det blant annet: Staten fastholder at lovens vilkår for avskjed er oppfylt, i det saksøker ved sin virksomhet på Facebook har utvist en atferd som er utilbørlig og har brutt ned den aktelsen og tillit som er nødvendig for stillingen.