Hopp til innhold

Politimann med nytt Facebook-angrep

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fra Eidskog holdt på å miste jobben da han kalte tidligere statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl. Nå stiller han spørsmål ved om Hadia Tajik er tilhenger av Anders Behring Breivik.

Stein-Robin Kleven Bergh

TERRORISME: Politimann Stein-Robin Kleven Bergh stiller spørsmål ved om Hadia Tajik er tilhenger av terrorisme og Anders Behring Breivik.

I et intervju med Aftenposten uttalte Arbeiderpartiets nestleder at hun er dypt kritisk til å forby utsagn som hyller terror. Det fikk Kleven Bergh til å skrive følgende på sin Facebook-side fredag kveld:

– Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for AP. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?

Har slettet innlegget

Innlegget på Facebook-sida er nå slettet, og NRK får bare telefonsvarer når vi forsøker å få en kommentar fra Kleven Bergh. Men VG skriver at flere av Kleven Berghs venner kommenterte innlegget.

– Blir kvalm når ho kjæm i tv ruta å opna kjæften, ho har lagt han Anders for hat, fordi han gjør jobben hundre ganga bedre enn ho he-he, skriver en av dem ifølge VG.

– Dette vesenet når ikke justisminister Anders til anklene engang, skal Kleven Bergh ha svart. Han har sjøl vært aktiv politiker i Fremskrittspartiet.

– Hun forgyller terrorisme

Kleven Bergh mener det er legitimt å spørre om Tajik er tilhenger av Anders Behring Breivik, i og med at hun ikke vil forby utsagn som hyller terror.

– Uttalelsene hennes forgyller - etter min mening - terrorisme, og da må det være et greit spørsmål å stille. Jeg påstår ingenting, sier han til VG.

Kleven Bergh synes ikke han sjikanerer Tajik med sine uttalelser.

Tajik støtter ytringsfrihet

VG har også fått kommentarer på Kleven Berghs innlegg fra Hadia Tajik, via hennes rådgiver Svein Tore Bergestuen.

Hadia Tajik

YTRINGSFRIHET: Hadia Tajik støtter ytringsfrihet, men ikke terror, forklarer hennes rådgiver.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– At Tajik ikke vil forby ubehagelige og kontroversielle utsagn, som at noen hyller terror, betyr ikke at hun støtter det som blir sagt eller dem som sier det. Men hun tror forbud mot slike utsagt vil virke mot sin hensikt, forklarer Bergestuen.

Han mener det samme gjelder utsagnet fra Kleven Bergh.

– Det hadde ikke vært klokt å forby det. Nå er det synlig for alle hva han mener, det kan imøtegås og eventuelt få et etterspill. Med et lovforbud ville ikke meningene hans forsvunnet, men færre ville visst om dem.

Politimesteren vurderer å følge opp

Stein-Robin Kleven Bergh ble sparket fra politijobben av politimesteren i Hedmark i september 2013, blant annet etter å ha kalt Jens Stoltenberg et krapyl, og etter flere innvandringsfiendtlige uttalelser. Politimestern mente hans uttalelser var uforenlige med jobben som politimann, blant annet fordi politiet er avhengige av tillit i hele befolkningen.

Tormod Bakke

FØLGER SAKEN: Politimester Tormod Bakke vil vurdere å følge opp de nye uttalelsene fra Kleven Bergh.

Foto: Frode Meskau / NRK

Men avskjeden i det lokale ansettelsesrådet ble senere omgjort av politiets sentrale ansettelsesråd. I stedet fikk Kleven Bergh en skriftlig irettesettelse.

Politimester Tormod Bakke sier til NRK at han vil vurdere om det lokale ansettelsesrådet skal følge opp Kleven Berghs uttalelser om Tadia Hajik. For nå ligger listen lavere for en ny sak mot Kleven Bergh, mener Bakke.

Sjøl sier Kleven Bergh at han ikke frykter noen ny avskjedigelse.

– Vi har ytringsfrihet i Norge, og jeg har bare stilt spørsmål. Sentrale politikere som Tajik bør takle dette, og regne med å få tilsvar, sier han til VG.