Hopp til innhold

Politimann har fått sparken igjen

Politibetjent Stein-Robin Kleven Bergh er for andre gang blitt avskjediget av ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt.

Stein-Robin Kleven Bergh

MISTILLIT: Politibetjent Stein-Robin Bergh skal blant annet ha kommet med ytringer på Facebook som ifølge politimesteren har 'skadet den respekt og tillit som er nødvendig i utøvelsen av stillingen som polititjenestemann'.

Foto: Privat

– Å gå til det skritt å avskjedige en medarbeider i politiet er meget alvorlig og spesielt, både for den det gjelder, hans nærmeste, kollegaer og arbeidsgiver, skriver politimester Tormod Bakke i en pressemelding tirsdag.

Bakgrunnen for oppsigelsen er at politibetjenten har kommet med meningsytringer på Facebook om Arbeiderpartiets Hadia Tajik, der han stiller spørsmål om hun er tilhenger av massemorderen Anders Behring Breivik.

I et intervju i media uttalte Arbeiderpartiets nestleder at hun er dypt kritisk til å forby utsagn som hyller terror. Det fikk Kleven Bergh til å skrive følgende på sin Facebook-side fredag kveld:

– Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for AP. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?

Kalte Jens Stoltenberg for «krapyl»

Stein-Robin Kleven Bergh har tidligere vært svært omdiskutert etter at han kalte Jens Stoltenberg for et «krapyl» på Facebook. Høsten 2013 ble han første gangen avskjediget av det samme ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt.

Etter klage fra tjenestemannen ble imildertid vedtaket opphevet av det sentrale ansettelsesrådet i politiet. Tjenestemannen fikk i mars 2014 i stedet en ordensstraff i form av skriftlig irettesettelse.

Irettesettelsen ble begrunnet med at politibetjenten hadde vist dårlig skjønn og uklok framferd i sin aktivitet på sosiale medier. I rådets vedtak framgikk det at "gjentatt utilbørlig atferd kan føre til en strengere reaksjon", skriver politiet i sin pressemelding.

«Gjentatt utilbørlig adferd»

Ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt ble orientert om den nye saken i august i år og tok den opp til behandling. Da ble politibetjenten fra Eidsikog i Hedmark igjen kalt inn på teppet.

– Både gjennom media og andre kanaler ble jeg på sensommeren orientert om at polititjenestemannen hadde ytringer og meningsutvekslinger med en form som skadet den respekt og tillit som er nødvendig i utøvelsen av stillingen som polititjenestemann, opplyser politimester Tormod Bakke.

Tormod Bakke

FACEBOOK-KRITIKK: Politimester Tormod Bakke i Hedmark sier bakgrunnen for avskjedigelsen av politibetjenten er hans meninger på Facebook.

Foto: Frode Meskau / NRK

Politimesteren sier at Kleven Bergh sin uttalelse om Hadia Tajik ikke alene var årsaken til avskjedigelsen, men at det har vært flere ting han har skrevet på Facebook blant annet om flyktningeproblematikk.

– Det er ikke noe i veien for å ha egne meninger, men formen må være sånn at det ikke misoppfattes både internt og utad, sier Bakke.

Hva er det ved formen dere ikke kan akseptere?

– Det er jo i første rekke at det behandles på en useriøs måte som mange reagerer på både i politiet og utenfor politiet, sier Bakke.

– Blir påklaget

Ansettelsesrådets vedtak om avskjedigelse var enstemmig og ble fattet mandag. Politibetjenten er suspendert fra sin stilling inntil saken er endelig avgjort. Vedtaket kan påklages til det sentrale ansettelsesrådet i politiet innen 3 uker.

NRK har ennå ikke snakket med Stein-Robin Kleven Bergh. Til Dagbladet sier imildertid politibetjentens advokat, Jens-Ove Hagen, at de kommer til å påklage saken.

– Dette vil vi definitivt påklage, sier Hagen.

Flere saker fra Innlandet