Hopp til innhold

– Ytringsfriheten har visse grenser

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke bekrefter at en ansatt i politiet mister jobben på grunn av uheldig bruk av Facebook.

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Foto: politiet

Politimannen har selv skrevet om hendelsen på Facebooksida si:

"FÅTT AVSKJED FRA POLITIET PGA. AT JEG PÅ MIN FRITID HAR SKREVET POLITISKE INNLEGG FOR MITT PARTI, FRP SAMTIDIG SOM JEG HADDE DETTE SOM PROFILBILDE!"

Ytringer i politigenser

Politimester i Hedmark politidistrikt, Tormod Bakke sier til NRK at mannen er avskjediget på grunn av måten politimannen bruker sin facebookprofil på.

– Det jeg kan bekrefte er at han er avskjediget. Saken ble behandlet i ansettelsesrådet den 22. august, og begrunnelsen for avskjedigelsen er formen og bruken av Facebook, sier Bakke.

Har han fått flere advarsler om dette?

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på. Det er i hvert fall slik at hjemmel for avskjedigelse ikke krever noen advarsel. Men det har vært diskutert mange ganger hvordan man bruker elektroniske medier, sier Bakke.

På et av bildene på mannens facebookprofil har han på seg en politigenser. Samtidig ytrer han seg politisk.

Slik kommenterer politimannen dette på Facebook:

"Jeg har altså IKKE begått kriminalitet! Jeg har altså IKKE forgrepet meg på noen! Jeg har heller IKKE slått noen i hele mitt liv! Jeg har kun ytret meg som politiker og privatperson. Og, ja, jeg hadde bilde av meg i profilen med nyklipt hår og med en politigenser på!"

Politimannen har påklaget vedtaket om avskjedigelse.

Kalte Stoltenberg et krapyl

Politimannen skriver videre på Facebook at han tror det er to hendelser på sida hans som er årsaken til avskjedigelsen.

Den ene handler om et innlegg hvor han blir spurt om strafferammen for å slå ned noen. Den andre handler om statsminister Jens Stoltenberg.

"Facebookhendelse nr. 2 som er lagt til grunn for avskjeden, er en lenke jeg lagde, også på min fritid, etter at Jens Stoltenberg hadde stått i pressekonferanse og løyet frem skremselspropaganda om FrPs politikk for de riksdekkende mediene, som slukte dette. Jeg ble – som de fleste andre som kjemper for at innbyggerne skal få det bedre – politisk provosert, og jeg skrev da: "Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet! Dette merker folk på kroppen, og vil ikke ha mer av denne handlingslammelsen! Det siste kortet denne sosialistspiren har i ermet er å kjøre fram LØGNER om FrPs politikk ..." Dette var for sterk kost for politimester Bakke, og han fremmet derfor avskjedssak mot meg. Krapyl er i henhold til synonymordboka det samme som "pøbel". Det mener jeg at toppolitikere må kunne tåle -. selv fra en kommunepolitiker som jobber i politiet!"

Flere har kommet med støtteerklæringer til politimannen etter at han la ut innlegget i går kveld. Mange ønsker også å hjelpe ham med penger til advokat.

NRK har ikke lykkes med å få tak i politibetjenten. Han har ikke svart på gjentatte henvendelser.

– Dette er en personalsak

Fylkesleder i Hedmark Frp, Geir Tjugum vil ikke mene så mye om denne saken.

– Dette er en personalsak i politiet, og vi regner med at han får rett behandling der, sier Tjugum.

Han synes det er vanskelig å mening om noe han selv ikke har lest i detalj.

– Det er så mange som mener så mye, sier Tjugum.

Flere saker fra Innlandet