NRK Meny
Normal

Rettssaken mot Øygard starter i dag

Det har gått over ett år siden anmeldelsen i fjor høst. I dag starter rettssaken mot Rune Øygard. Her får du en oversikt over hva som har skjedd i saken.

Rune Øygard

Sjokket var stort over at Arbeiderpartiets kanskje mest profilerte ordfører ble sikta og etter hvert tiltalt i en slik sak.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Den 18. september 2011 anmeldes Vågå-ordfører Rune Øygard for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Benekter alt

– Hun uttrykker lettelse over at saken er kommet opp og at den er under etterforskning hos politiet, sa jentas bistandsadvokat, Nina Bråten Hjortdahl til NRK i september 2011, rett etter at anmeldelsen var blitt kjent.

(Saken fortsetter under bildet)

Nina Braathen Hjortdal

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener det er viktig med åpne dører under rettssaken som starter i dag. – Dette er en sak det har vært skrevet mye om, og som det har vært rettet stor oppmerksomhet rundt. Vi mener derfor at det er viktig at folk får innblikk i hva som har skjedd, sier hun.

Foto: Alexander Nordby

Øygard benekter alt og sykmelder seg fra jobben som ordfører i Vågå. Etter hvert søker han permisjon fra alle politiske verv.

– Jeg kommer ikke til å delta på noen måte i noe politisk arbeid, så lenge denne saken pågår, uttalte Øygard på en pressekonferanse i november 2011.

Sjokk

Sjokket er stort over at Arbeiderpartiets kanskje mest profilerte ordfører er sikta i en slik sak.

Øygard er en mann med et nært forhold både til Ap-topper, regjeringsmedlemmer, næringslivsfolk og kjendiser. Han er også enormt populær i hjemkommunen Vågå. To uker tidligere sikra han enda et godt Arbeiderparti-valg i Vågå med 58 % av stemmene.

I mars, nesten seks måneder etter at Øygard ble sikta, blir den da 16 år gamle jenta trodd av påtalemakten og tiltale blir tatt ut.

– Lar seg bevisføre

– I dette tilfellet er jeg ved påtalemyndigheten overbevist om at saken lar seg bevisføre, sier statsadvokat Torbjørn Klundseter, etter at tiltalen mot Øygard har blitt lagt på bordet i mars 2012.

Ifølge den alvorlige tiltalen skal det første overgrepet ha skjedd da jenta bare var 13 år, på tiltaltes hytte i Vågsøy kommune.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Vågå-ordfører tiltalt for seksuelle overgrep

Øygard holdt pressekonferanse sammen med Vågå-rådmann Tor Arne Gangsø i november 2011.

Foto: Nyhetsspiller

Øygards forsvarer derimot, sier til VG at kona var til stede under hele turen og at overgrep umulig kan ha skjedd.

– Bevisene holder ikke

– Jeg har skrevet en tre siders gjennomgang av bevisene, og slik jeg ser det holder det verken til tiltale eller domfellelse. Når han nå tiltales skal vi gjøre vårt for at han skal gå ut av saken uten å bli domfelt, sa Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK i mars 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen er Øygards forsvarer i rettssaken som starter i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix


I avhør har den angivelig misbrukte jenta kommet med detaljerte forklaringer om overgrep som skal ha skjedd på ulike steder og over en periode på to år.

Erkjenner fysisk kontakt

Øygard erkjenner at han har hatt fysisk kontakt med jenta men at dette ikke har vært av seksuell karakter.

Han har hatt tett kontakt med jenta i flere år og ofte hatt henne med seg i møte med fremtredende politikere. Jentas bistandsadvokat mener Øygard har opptrådt som en mektig maktfigur.


Det er innkalt over 60 vitner i saken som starter i dag. Tiltalen mot den permitterte Vågå-ordføreren Rune Øygard har en strafferamme på 15 års fengsel.