Rune Øygard sikta for overgrep

Ap-ordfører i Vågå, Rune Øygard, er sikta for overgrep mot ei mindreårig jente.

Rune Øygard

Rune Øygard har vært ordfører i Vågå de siste 16 årene.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det er Vågå kommune som på sine nettsider bekrefter at Øygard er ordføreren som er sikta for seksuell omgang med ei mindreårig jente.

Ordføreren er nå sykmeldt, og det er varaordføreren som fungerer i hans fravær.

I pressemeldingen kommer det fram at Øygard stiller seg uforstående til anklagene.

Har gjort flere beslag

Det var søndag for en og en halv uke siden at jentas familie anmeldte forholdet til politiet.

Ifølge politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt skal overgrepene ordføreren er siktet for ha skjedd i et tidsrom fra 2009 til 2011.

Jenta var forrige uke inne til et dommeravhør, og ordføreren har også blitt avhørt. Politiet har også gjort flere beslag hos Øygard, blant annet en pc og mobiltelefon.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har sendt en lang liste med navn til politiet med navn på vitner hun mener bør avhøres. Det betyr at i alt 40 personer kan bli avhørt i saken.

Flere grunner til at han står fram

Rune Øygard har selv vært med og bestemt at det nå skal offentliggjøres at det er han som er sikta i saken.

– Det har vært kjent for de fleste hvem dette gjelder, og etterforskningen er over den mest intense perioden. Samtidig er dette også med hensyn til kommunen, slik at administrasjonen får gjort det de skal, sier hans advokat, Mette Yvonne Larsen.

Rune Øygard er nå sykmeldt, men det skal ikke ha noe med overgrepssaken å gjøre.

– Han er ikke glad for å være sikta i saken, og mener det er feil. Men han synes det er greit å gå ut med navnet nå for å unngå spekulasjoner og at andre belastes.

Hun understreker også at Øygard ønsker å komme tilbake som ordfører.

– Han er valgt som ordfører for femte periode. Vi må ta en ting av gangen, men i utgangspunktet er hans syn at han vil komme tilbake til den jobben.

– Betyr ikke så mye for jenta

Den fornærmede jenta sin advokat Nina Braathen Hjortdal sier til NRK at det ikke betyr så mye for dem at Øygard nå står fram som den siktede i saken, og understreker også at jenta blir tatt godt vare på.

Hjortdal håper at det ikke vil påvirke etterforskningen at Øygard nå har stått fram.

– Jeg håper det blir en ryddig prosess, der politiet får jobbe i fred med straffesaken.

VG Nett har vært i kontakt med jentas familie, som er innforstått med at navnet på ordføreren nå blir offentliggjort.

Bistandsadvokat hørte ingen ting

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal reagerer likevel på at ikke kommunen ringte henne og varslet, før de gikk ut med navnet på den overgrepssiktede ordføreren.

– De kunne godt tatt en telefon til meg og fortalt om sin beslutning. Det hadde vært greit å vite om det, og dermed kunne varsle fornærmede på en ordentlig måte.

Hun sier at jenta etter forholdene har det bra, og selv har valgt å være åpen i sitt nærmiljø om at det er hun som er den fornærmede i saken.

Stoltenbergs forbilde

Rune Øygard har gjennom mange år vært blant Arbeiderpartiets mest profilerte ordførere, og har blitt pekt ut som et forbilde for statsminister Jens Stoltenberg.

Øygard er også svært populær i sin egen bygd, og ved kommunevalget i 2007 fikk han hele 70 prosent av stemmene. Ved årets kommunevalg ble han gjenvalgt, med 58 prosent av stemmene.

Rune Øygard vil selv ikke uttale seg i saken.

Rune Øygard og Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg har tidligere pekt ut Rune Øygard som et av sine politiske forbilder. Her fra åpningen av den nye skolen i Vågå i mai.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK