NRK Meny
Normal

Matsporingsprosjekt ble dyr fiasko

Matsporingsprosjektet som ble satt i gang etter E.coli-skandalen i 2006 kostet 62 millioner kroner, men førte ikke til noen ting.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det skriver avisa Nationen i dag.

– Dette var et veldig ambisiøst prosjekt, og vi kom ikke fram til en teknisk løsning som næringen ønsket å bruke.

Det sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Nationen.

Prosjektet ble satt i gang etter E.coli-skandaleni i 2006 der en person døde og 18 ble alvorlig syke.

Fra bonde til middagsbord

Målet med E-sporingsprosjektet var å finne løsninger som gjorde det mulig å spore matvarer fra bonde til middagsbord.

IT-selskapet Evry fikk oppgaven med å utvikle den digitale plattformen, men det ble fort klart at løsningen hadde betydelige tekniske problemer.

Prosjektet ble avsluttet i 2012 og samme år gikk Landbruksdepartementet til reklamasjonssak mot Evry. Det ble inngått forlik, hvor Evry måtte betale departementet 3 millioner kroner i erstatning.

Krever granskning

Nationen skriver at det tilsammen ble brukt 62 millioner kroner på matsporingsprosjektet.

15.9 av disse millionene gikk til den digitale løsningen som Evry utviklet. Den løsningen er per dags dato ikke i bruk.

Nå krever Frp at Riksrevisjonen skal granske prosjektet.

– Det er grusomt å bruke så mye av skattebetalernes penger på ingenting, og det bør få konsekvenser for de som hadde ansvaret for å følge opp prosjektet.

Det sier Torgeir Trældal (Frp) til Nationen.

Ville forbedre sporbarheten

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum innrømmer at prosjektet ikke gikk etter planen. Men han mener likevel at sporingssystemene er bedre i dag enn de var før.

– I 2006, da E.coli-saken var fersk, var det et felles ønske å jobbe for å forbedre sporbarheten. Men det skjer endringer. Løsningene man så på som gode i 2006, blir ikke alltid sett på som like gode i 2011, sier Slagsvold Vedum til avisa.

Frps Torgeir Trældal mener prosjektet ikke har vært tilstrekkelig forankret i matbransjen og har det har tatt helt av, uten noen som helst oppfølging.

– Man må jo gå i dialog med brukerne før prosjektet lanseres, hvis ikke er det en tapssituasjon, sier han.

– Ikke bortkastet

Eirik Nedrelid, som er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk Landbrukssamvirke er ikke enig i at matsporingsprosjektet har vært bortkastet.

– Matsikkerhet kan aldri tas alvorlig nok, og prosjektet har bidratt til bedre rutiner for sporbarhet i bransjen, sier han til Nationen.