NRK Meny
Normal

Mann (69) dømt for drapsforsøk på politimenn

69-åringen fra Vinstra som skjøt en politimann med haglegevær i ryggen i november i fjor er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: Store politistyrker bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot 69-åringens bolig på Vinstra natt til 27. november i fjor.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det har Nord-Gudbrandsdal tingrett bestemt.

Retten mener mannen aktivt forsøkte å drepe, men at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og dermed ikke kan ilegges vanlig fengselsstaff.

– Anker til Høyesterett hvis det trengs

Mannens forsvarer, Sigurd Klomsæt, ba i retten om full frifinnelse og hevdet 69-åringen handlet i nødverge.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient i dag, men dette resultatet var jo en av flere muligheter. Foreløpig så har vi en avtale om at denne dommen skal ankes. Jeg mener at han skal frifinnes gjennom nødverge, sier Klomsæt.

– Det er ikke lett i norske domstoler, men det skal vi prøve på i en ny runde.

Aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, er fornøyd med dommen.

– Jeg mener dommer er riktig, den ble som påtalemyndigheten påsto. Vi er fornøyd med at retten har vurdert bevisene slik vi mente de bør vurderes, og at de har besluttet å bruke tvungen psykisk helsevern, sier Jordet.

Han mener mannen utgjør en fremtidig voldsrisiko.

Endte nesten med dødsfall

Det var 26. november i fjor at mannen skjøt med et haglegevær mot to politimenn og traff en av dem i ryggen. Politiet skulle foreta en velferdssjekk hos mannen.

– Det var ingen lovhjemmel for å prøve å ta seg inn i hjemmet hans og pågripe ham. Det var ingen grunn til at politiet skulle oppsøke han denne kvelden, sa Klomsæt i sin prosedyre i retten.

Bistandsadvokat til de to tjenestemennene, Tone Johanne Ringstad, sier det var nære på at hendelsen endte med dødsfall. Takket være en sikkerhetsvest unngikk politimannen alvorlige skader. Bistandsadvokaten er tilfreds med dommen.

– Det er en grei dom og den er som forventet ut ifra bevisføringen i retten. Det hadde vært godt for mine klienter å få lagt saken bak seg, en ny runde i retten er en stor påkjenning, sier Ringstad.

Statsadvokat Jo Christian Jordet og advokat Sigurd Klomsæt snakker sammen i rettssal i Lillehammer.

UENIGE OM NØDVERGE: Statsadvokat Jo Christian Jordet og forsvarer Sigurd Klomsæt var uenige i retten om 69-åringen kunne påberope seg straffri nødverge da han skjøt mot politiet på Vinstra.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Paranoid psykotisk i øyeblikket

69-åringen var tiltalt for drapsforsøk på to politibetjenter og for å ha motsatt seg en tjenestehandling ved vold.

Ifølge forsvareren opplevde mannen å være i reell livsfare. Han skal ha vært paranoid psykotisk på tidspunktet og regnet med å bli skutt til døde av politiet.

– Målet med å skyte var å hindre at de kom inn i huset, ikke å drepe. Det var ment som et varselskudd egentlig, men det gikk så fort. Jeg skulle skutt opp i lufta i stedet. Det er lett å være etterpåklok, sa mannen da han vitnet i retten i juni.

To politimenn sett bakfra ved huset på Vinstra der de ble skutt på av en psykisk syk mann.

BLE SKUTT PÅ: Politibetjentene som ble beskutt var her tilbake på stedet for å vise retten hva som skjedde den dramatiske novemberkvelden i 2014. En av dem ble truffet og skadet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Politimann siktet

  En politimann ansatt i Innlandet politidistrikt er i følge VG siktet for motarbeiding av rettsvesenet. Mannen ble i fjor dømt til samfunnstraff for råkjøring i sivil politibil. Fengslingsmøtet starter klokka 15 i ettermiddag.

 • Ny bank åpnet i Moelv

  For første gang siden 1923 ble det åpnet en helt ny bank i innlandsfylkene i dag. Næringsbanken skal i første rekke være en bank for små og mellomstore bedrifter i Innlandet, og har en egenkapital på 200 millioner kroner. På bildet ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen og fylkesmann Sigbjørn Johnsen som klippet snora i Moelv.

  Næringsbanken åpnet
  Foto: ARNE TROLLDALEN / NRK
 • Oppdatering ulykke E6

  En person kjøres til Lillehammer sykehus for kontroll/behandling etter trafikkulykken på E6 (Krekke). De øvrige er uskadd, veien er ryddet, melder politiet.