Hopp til innhold

Aktor: – Bør dømmes til psykisk helsevern

Mannen som skjøt mot to politimenn i november 2014 bør overføres til tvungen psykisk helsevern, fordi han var psykotisk og utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Statsadvokat Jo Christian Jordet og advokat Sigurd Klomsæt snakker sammen i rettssal i Lillehammer.

UENIGE OM NØDVERGE: Statsadvokat Jo Christian Jordet og forsvarer Sigurd Klomsæt er uenige om den tiltalte 69-åringen kan påberope seg straffri nødverge da han skjøt mot politiet på Vinstra.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det sa aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, i sin sluttprosedyre under rettsaken i Nord-Gudbrandsdal tingrett fredag.

To sakkyndige psykiatere konkluderte torsdag med at den 69-årige gjerningsmannen var paranoid psykotisk, men de mente likevel at han var tilregnelig i juridisk forstand under hendelsen. De sakkyndige understreket imidlertid at de var i tvil. Aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, har altså valgt å la tvilen komme den tiltalte til gode.

– Jeg mener det ikke kan føres bevis med tilstrekkelig trygghet for at han var tilregnelig. Derfor er det tryggere og riktigere å konkludere med at han var utilregnelig da han skjøt mot politiet, sa Jordet under sin prosedyren.

Trodde politiet skulle drepe ham

Den 69 år gamle mannen er tiltalt for drapsforsøk på to politibetjenter. Politiet var hjemme hos ham på Vinstra i Gudbrandsdalen for å foreta en velferdssjekk om kvelden 26. november i fjor. Men i stedet for å slippe politiet inn, så tok 69-åringen fram et haglegevær og skjøt to ganger mot tjenestemennene. Den ene politibetjenten ble truffet i korsryggen og skadet.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: Store politistyrker bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot mannens bolig på Vinstra natt til 27. november i fjor.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

69-åringen har vedgått handlingene, men nekter straffskyld om mener han handlet i nødverge fordi han trodde politiet kom dit for å drepe ham. Aktor avviser imidlertid kategorisk at det kan dreie seg om nødverge:

– Vi må å legge til grunn at han trodde han var under angrep fra politiet. Men dette var kun et produkt av hans egen psykose. Da kan det naturligvis ikke føre til at handlingen blir nødverge, sa Jo Christian Jordet.

– En fremtidig voldsrisiko

Påtalemyndigheten mener at 69-åringen utgjør en fremtidig voldsrisiko og hevder det er viktig at han dømmes til, og ikke bare ilegges, tvunget psykisk helsevern.

– En dom om psykisk helsevern gir et bedre samfunnsvern en vanlig tvungen psykisk helsevern. Når vi ser han i retten i dag, er det kanskje vanskelig å se for seg en slik risiko. Men hvis kan ikke ilegges et betryggende behandlingsregime, hva da? Det er enkelt å ta fra ham skytevåpen. Men politiet kan ikke stoppe ham fra å kjøpe en kjøkkenkniv eller snekre sammen et slagvåpen, sa aktor i sin sluttprosedyre.

Krever økonomisk oppreisning

De to politibetjentene som ble utsatt for hagleangrepet krever begge økonomisk erstatning. Bistandsadvokat Tone Johanne Ringstad krever 40.000 kroner på vegne av betjenten som ble skutt mot. For tjenestemannen som ble truffet i korsryggen, krever hun 100.000 kroner i oppreisning, eller et beløp oppad begrenset av retten.

– Det er vanskelig å forestille seg det enorme stressnivået han har vært i. Han fryktet for sitt eget liv og trodde han skulle bli lam, sa bistandsadvokaten.

Mannens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, skal holde sin sluttprosedyre senere fredag.