NRK Meny
Normal

Kirkeverge: – Mumiene må behandles med verdighet

KONGSVINGER (NRK): Mumifiserte levninger ligger fortsatt hulter til bulter under kirkegulvet i Vinger kirke. Nå jobber kirkeverge, riksantikvar og bispekontor for å finne en verdig løsning.

Kiste i Vinger kirke

KYSE MED BLOMSTER: Ei mumifisert jente, med kyse pyntet med blomster og fingrene kneppet over likkledet ligger under kirkegulvet i Vinger kirke.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

– Det er ikke noe verdig slik det er i dag. Dette blir jo som et gravkammer, sier kirkeverge i Kongsvinger, Ole Erik Lindalen.

Han viser til de 17 kistene som ligger under kirkegulvet i kirka.

– Størrelsen på kistene tyder på at mange mellom null og 5–6 år er gravlagt her, forklarte Lindalen oss da NRK var med under kirkegulvet i april .

– Her har levningene tydeligvis ikke gått i forråtnelse, men har tørka inn. For her er det god lufting, tørr luft og forholdsvis jevn temperatur.

Kirkeverge Ole Erik Lindalen

Frykta liklukt i kirka

Fram til 1805 kunne folk kjøpe seg gravplass under kirka. På det meste var 120 gravlagt under Vinger kirke. Mange ble senere tatt ut og fikk en vanlig grav.

I 1805 ble det forbudt med gravlegging under kirkegulvet, av frykt for at liklukt skulle trenge inn i kirka. Men kirkevergen mener at de som ligger der bør få ligge der.

– Jeg synes de bør bli plassert slik at hver kiste har sin egen plass, sier Lindalen.

Nå er det opp til bispekontoret å avgjøre mumienes videre skjebne.

- Dette er uetisk

ØNSKER VERDIG BEVARING: Flere kister ligger hulter til bulter under Vinger kirke. Nå vil kirkeverge Ole Erik Lindalen ta initiativ til en mer verdig bevaring av dem.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Les også: Den norske kirke: – Dette er uetisk

Bispekontoret bestemmer

Riksantikvaren og bispekontoret har nylig vært på befaring i kirka. De ønsker å kunne oppbevare levningene for framtida, samtidig som de blir behandlet med verdighet.

– Vi tenker det er viktig at vi har fått en befaring i Vinger kirke sammen med riksantikvaren, sier fungerende stiftsdirektør Freddy Knudsen ved Hamar bispekontor.

Det er til sist bispekontoret som bestemmer hva som skal skje og rapporten til Riksantikvaren blir viktig.

– Riksantikvaren er en sentral faginstans i saksbehandlinga av slike saker. Så rapporten derfra er av betydning, sier Knudsen.

Under kirkegulvet i Vinger kirke i Kongsvinger ligger cirka 20 kister, deriblant mange barnekister som er cirka 300 år gamle.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang