Aldersgrense 90 år på førpremiere

ELVERUM (NRK): Alle hedmarkinger over 90 år inviteres på førpremiere når filmen Kongens Nei er klar til visning. – Jeg skal henge med til da, sier 91 år gamle Reidun Nilsen.

Erik Hanstad leverer ut invitasjoner til Kongens Nei

DELER UT INVITASJONER: Elverums-ordfører Erik Hanstad inviterer alle over 90 år i Hedmark til premierefest. Her leverer han invitasjoner på Moen sjukehjem i Elverum.

Foto: Torunn Myhre

Fra innspillingen av filmen Kongens Nei

STATIST: Ordfører Erik Hanstad (t.h.) er selv statist i filmen, som mange andre elverumsinger.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Store deler av filmen ble spilt inn i Elverum. Den handler om aprildagene i 1940, da Kong Haakon sa nei til tyskerne.

De eldre er en del av den historien, og derfor vil ordføreren i Elverum ha med seg alle de 2.315 personene i Hedmark som er 90 år eller eldre.

De var midt i sin ungdoms blomstring da alt forandret seg på dagen. Vi vil gi dem en fest og en god opplevelse sammen så mange år etterpå, sier Erik Hanstad.

Dette er invitasjonen som alle over 90 i Hedmark får:

  • Elverum 1940. Kjære hedersgjest med følge. Du var godt i gang med livet da Kong Haakon sa nei til tyskerne i aprildagene 1940. Du er derfor av dem som kan forstå og som har kjent på kroppen betydningen av Kongens nei. Du opplevde motstanden som ga oss friheten, demokratiet og den nasjonen vi er så glad i, men som vi tar for gitt og altfor sjelden viser takknemlighet for. De dramatiske aprildagene og de tre viktigste døgn i vårt lands historie er blitt film, med navn Kongens Nei. Det er tidenes største filmsatsing i Norge og følger Kong Haakon fra 8. til 11. april 1940. Og den vil vi at dere skal være med på. Vi vil vise at generasjonen som sto i mot ikke er glemt og inviterer derfor alle hedmarkinger over 90 år med følge til premierefest på filmen Kongens Nei i Terningen Arena 16. september.

 Alle hedmarkinger over 90 år inviteres på førpremiere når filmen Kongens Nei er klar til visning.

Noe å glede seg til

91 år gamle Reidun Nilsen syntes det var flott å bli invitert.

– Å ja, nei, og så flott og fint da. Ja, je som er så gammal da, sier Reidun, og forteller at mannen hennes, Arne Børge Nilsen, var med i motstandsbevegelsen. Men nå er han borte.

Reidun Nilsen

91 ÅR: Reidun Nilsen vil gjerne se filmen og være med på premierefesten.

Foto: Torunn Myhre

Selv har hun ikke vært på kino på det hun kan huske og tror det blir spennende å se filmen.

– Javisst, gjør det det. Jeg skal henge med til da, sier Reidun.

Tar kanskje med kona

Knut Gjønnes vet ikke helt om han gleder seg. Livet har blitt så uryddig, syns han. Men jo, han kan jo ta med seg kona, som er enda litt eldre enn ham.

– Vi får se, men hvis hun vil bli med på kino, så skal jeg bli med henne, sier han.

Anders Kristian Aamodt og Line Rustad

PÅ SIN PLASS: Anders Kristian Aamodt (92) mener det er helt på sin plass at det nå er laget film om Kongens nei. Her sammen med kultursjef Line M. Rustad.

Anders Kristian Aamodt på 92 er blind, men gleder seg til kino uansett.

– Jeg får med meg stemningen vet du, og jeg har jo opplevd slutten på 30-tallet, krigsårene og etterpå, så jeg har et grunnlag for å vurdere det hele.

Han sier det er helt på sin plass at det er laget en film om disse viktige dagene nå.

Egen garderobe for rullatorene

Det er ikke ofte man samler 2.300 eldre over 90 år på fest og kino. Det krever litt andre forberedelser enn vanlig, sier kultursjef Line M. Rustad.

– Vi må ha egen rullatorgarderobe. Så må vi ha 200 studenter og to leger tilstede, så vi er sikre på at alle blir tatt godt vare på.

En stor gjeng i Elverum er i sving for å sørge for at alle hedersgjestene blir behandlet som om de var Kongen selv.

Kjempegøy å spille kronprins Olav

SENTRAL ROLLE: Anders Baasmo Christiansen (t.v.) fra Hamar spiller kronprins Olav.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Vi gleder oss. Dette blir den største opplevelsen vi som driver med film og kino i Elverum noen gang kommer til å ha, sier kultursjefen.

Les også: