I kø for å bli Kongens livvakt

Folk sto i kø da jakten på statister til storfilmen «Kongens nei - tre døgn i april» startet i Elverum mandag. Rollen som Kongens livvakt er blant dem som skal fylles.

I dag startet en spesiell jakt i Elverum. Jakten på 300 statister og noen småroller til den norske storfilmen Kongens Nei - tre døgn i april. Opptakene til filmen starter i Elverumsdistriktet i februar.

Erik Poppes storfilm om de tre skjebnesvangre døgnene etter tyskernes invasjon i 1940 trenger 300 statister i alle aldre.

Iselin Saga

Statistansvarlig Iselin Saga leter blant annet etter Kongens livvakt.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Hittil har det vært 160-170 innom, fortalte statistansvarlig Iselin Saga i filmselskapet Paradox litt før klokka 20 mandag kveld. Da hadde de fortsatt et par timer igjen, og auditionen fortsetter tirsdag.

Folk i alle aldre

– Vi leter etter unge gutter og jenter, som kan være soldater, tjenestefolk eller barnepiker. Men også eldre menn som kan være regjeringsmedlemmer, og sivile kvinner, menn og barn i alle aldre, forklarer hun.

Audition Kongens nei

Før klokka 20 mandag hadde 160-170 prøvd seg foran kamera.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Men folk med piercing eller moderne tatoveringer sto ikke øverst på ønskelista da jakten på statistene startet i avisa Østlendingens lokaler i Elverum mandag ettermiddag. Derimot leter filmfolkene etter andre med karakteristiske særtrekk.

– Vi vil gjerne ha folk med særegne trekk som skjev nese, masse fregner, skjeve tenner eller om de er tannløse. I 1940 var det ikke tannregulering, folk var naturlige, og slik vil vi at statistene skal være også. De må ha et gammeldags uttrykk, forklarer Iselin Saga.

– Kjempespennende

Motstandsmannen og Milorg-lederen i Trysil, Arne Hammer, fikk jobben med å være Kong Haakons livvakt i Nybergsund. Denne rollen har også et par små replikker.

Raymond Bless

Kjempespennende, syntes tryslingen Raymond Bless.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Da filmselskapet åpnet dørene, var Raymond Bless fra Trysil en av 60 i kø. Han prøvde seg på rollen som livvakt.

– Jeg har vært i Garden, og har dermed passet på Kongen. Dette er kjempespennende og gøy, smiler han.

Lars Johan Nordseth fra Elverum synes også det er moro å prøve seg som statist.

– Det er bra at det skjer noe positivt her, at ikke alt handler om ulv eller skolenedleggelser, sier han.

Trenger flere godt voksne

Lars Johan Nordseth

Lars Johan Nordseth var en av dem som prøvde seg på rollen som Kongens livvakt.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det har vært mye bra innsats og engasjement, oppsummerer Iselin Saga, med godt håp om å komme i mål før tirsdagen er omme.

– Men jeg ønsker meg enda flere godt voksne menn og kvinner.

– Har dere funnet Kongens livvakt?

– Det er for tidlig å si. Flere prøvde seg i kveld, men forhåpentligvis kommer flere og prøver seg tirsdag. Det endelige valget tar vi på et senere tidspunkt, sier Saga.