Hopp til innhold

Vil dra turister på storfilmen «Kongens Nei»

Neste år starter innspillingen av den nye norske storfilmen «Kongens Nei». Nærings- og reiselivet i Hamar og Elverum vil smi mens jernet er varmt, og satser stort på filmturisme.

Kong Haakon, kronprins Olav og Otto Ruge

Kong Haakon (t.h), kronprins Olav (t.v.) og general Otto Ruge (midten), under kampene på Elverum i april 1940. Ruge, som var øverstkommanderende for de norske styrkene, ble igjen i Norge da konge og kronprins dro til Storbritannia 7. juni 1940 og gikk i tysk fangenskap.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I februar starter innspilingen av «Kongens Nei» i og rundt Elverum. Filmen har et budsjett på over 50 millioner kroner, og denne storsatsinga vil nærings- og reiseliv i distriktet benytte seg av.

– Det gjelder bare å snu seg rundt, og handle så raskt som mulig. Vi ønsker at næringslivet selv skal ta et tak, sier Knut Henrik Aas, daglig leder i Elverum Næringsutvikling.

Han mener at filminnspillingene må resultere i mer enn bare filmen, den må skape ny næring.

Flukt i Hamar, Elverum og Trysil

Handlingen i filmen dreier seg om at 2. verdenskrig har kommet til Norge, og at Kong Haakon sa et tydelig nei til tyskernes krav om å overgi seg. Kongen møtte det tyske sendebudet på Elverum folkehøgskole 10. april 1940, men kom ikke med sitt endelige svar før han var kommet til Trysil senere på dagen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Aprildagene fra 1940, og avslaget fra Kongen blir film.

Se Østnytt-reportasje om «Kongens Nei», sendt 29.01.13.

Tyskerne svarte med massive bombeangrep mot Nybergsund i Trysil, der både Kongen og Regjeringen oppholdt seg. Da Kongen og Regjeringen ikke ville overgi seg, prøvde nazistene i stedet å ta livet av dem. Filmen følger Kongens flukt i Hamar, Elverum og Trysil.

Anders Baasmo Christiansen og danske Jepser Christensen står på ønskelista til produsentene til å bekle rollene som Kronprins Olav og Kong Haakon.

Vil bruke 1,5 millioner på å utvikle filmturisme

Selskapet vil bruke over 1,5 million kroner på å utvikle filmturisme i Hamar og Elverumsregionen i forbindelse med «Kongens Nei».

Ideen til filmen skjedde på mange måter nettopp i Elverum - under filmfestialen Movies on War i 2011. Da vant manusforfatter Jan Trygve Røynland en filmidékonkurranse med et manus basert på Alf R. Jabosens bok - Kongens Nei.

Under årets Moveis on War om ei drøy uke - kommer regissør Erik Poppe og co-produsent Stig Haug for å invitere nærings- og reiselivet i regionen til samarbeid.

– Jeg kaller det å «stjele varme» fra filmen, og da må man nettopp begynne å samarbeide med de mulige partnerne i regionen som synes dette ser interessant ut. Man må også prøve å tenke på hva som kan være interessant for dem, og da må man kanskje være litt oppfinnsom, og klekke ut ideer som kan fungere for begge parter, sier Haug.

Store muligheter for næringsutvikling

Stig Haug mener at akkurat «Kongens Nei» har store muligheter for næringsutvikling både i forkant og etterkant, fordi handlingen i filmen ikke kunne skjedd noe annet sted - det er historiske steder.

– Veldig mange filmer kunne vært spilt inn hvor som helst, fordi man bare er opptatt av en eller annen omgivelse. Men denne filmen hører jo hjemme akkurat på disse stedene i Hedmark, forklarer han.

Espen Aas

Knut Henrik Aas, daglig leder i Elverumsregionens Næringsutvikling, vil gjøre som Stockholm: Satse på filmturisme. Den svenske hovedstaden gjør det godt på Lisbeth Salander.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Knut Henrik Aas har hentet et helt konkret eksempel fra Stockholm, byen som har tjent over 900 millioner kroner på turister som kjøper kart og følger i Lisbeth Salanders fotspor. Salander er en av hovedpersonene i Stieg Larssons kjente Millennium-trilogi.

– Vi vet at det er populært der borte, og følge i Salanders spor rundt i byen. I likhet med dette burde det være veldig spennende å følge i kongens fotspor - på flukt fra tyskerne. Det kan være interessant for utenlandske turister også, sier han.

Flere saker fra Innlandet