NRK Meny
Normal

Har seks trusseldommer på ti år

Stange-mannen som er siktet for å ha kommet med trusler mot Hamar-dommeren, har seks trusseldommer på rullebladet fra tidligere. Den siste i januar i år er på to år og seks måneder.

Hamar tinghus

Stange-mannen fikk sin trussel-dom nummer seks i Eidsivating lagmannsrett 16. januar i år.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Dommen i Eidsivating lagmannsrett inneholder nærmere 60 trusler mot tingrettsdommere og privatpersoner.

Stange-mannen i slutten av 30-åra er nå også "teknisk siktet" for grovt skadeverk i forbindelse med den påsatte brannen i huset til Hamar-dommeren i Borchrevinksgate natt til mandag 22. juli. Det vil si at politiet mener han kan ha hatt befatning med brannen ved å ha fått andre til å sette fyr på huset.

Framsatte fem trusler

Han er også siktet for å ha framsatt trusler mot flere tingrettsdommere i Hamar.

Truslene mot Hamar-dommeren og tingrettsdommerne ble framsatt samme dag, den 17. juni. Siktede ble pågrepet 24. juni og varetektsfengslet 27. juni.

Skal skade og henge deg og familien din. Kjenner mange kriminelle. Gjør en tjeneste for noen som vet hvem dere er.

Stange-mannen ble framstilt for varetekt i Sør-Østerdal tingrett som med siktedes historikk, ikke fant grunnlaget for begjæringen tvilsom med tanke på gjentakelse.

Rolf Thoresen

Fungerende politimester i Hedmark, Rolf Thoresen, har skjerpet sikkerheten rundt Hamar-dommeren.

Det går fram av grunnlaget for varetektskjennelsen i Sør-Østerdal tingrett den 27.juni. Stange-mannen ble varetektsfengslet fram til 18. juli for trusler mot Hamar-dommeren og tingrettsdommerne. Men i stedet for å framstille siktede for forlenget varetekt 18. juli, gikk han over på soning av januar-dommen. Det gir politiet god tid til å etterforske saken videre. Domfelte har forøvrig verken besøks- eller brevforbud mens han sitter inne.

Flere trussel-saker

Stange-mannen satt altså bak murene da huset til Hamar-dommeren ble påtent og totalskadet i brann. Politiet arbeider nå blant annet med å bringe på det rene om han likevel indirekte kan ha hatt befatning med brannen ved å ha fått andre til å utføre ugjerningen.

Mannens forsvarer, advokat Ole Richard Olsen, påpeker at det må være en enkel oppgave for politiet å undersøke om hans klient har vært i kontakt med andre for å få utført ugjerningen. Og det er som sagt, nettopp dette politiet etterforsker for å finne ut. Inntil dette er avklart, er Stange-mannen "teknisk siktet" i forbindelse med brannen i Hamar.

Den siste dommen fra 16. januar i år er på to år og seks måneder for å ha framsatt en større mengde trusler mot flere dommere og privatpersoner.

Han har også flere uavgjorte straffesaker i andre politidistrikter. Flere av sakene gjelder framsettelse av trusler fra mai i år og tidligere.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang