–Tente på hus til dommer

Politiet mener at huset til en dommer i Hamar ble tent på. Dommeren har tidligere blitt utsatt for drapstrusler, og politiet har ransaket boligen til mannen som kom med truslene.

Bolig brant ned i Hamar

Huset ble totalskadet i brannen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Politiet utelukker ikke en sammenheng mellom de to sakene.

Det var natt til mandag at huset i Borchgrevinksgate i Hamar ble totalskadet i brann. Huseieren, som er dommer i Hamar var på ferie, men to jenter var hjemme og sov.

Politiets foreløpige konklusjon er at huset er påtent.

– Den tekniske etterforskningen på brannstedet er ikke ferdig, men politiets foreløpige konklusjon er at boligen er påtent ved en straffbar handling, sier fungerende politimester Rolf Thoresen.

Han sier at det er summen av den taktiske og tekniske etterforskningen som gjør at de har kommet til denne konklusjonen. Han vil ikke kommentere funnene konkret.

Først ble familien truet på livet, deretter brant huset ned

En siktet

Onsdag skrev NRK Hedmark og Oppland at dommeren tidligere har blitt utsatt for trusler.

Dommeren fikk truslene på mobiltelefon for en måneds tid siden. I tekstmeldingen stod det at avsenderen skulle "skade og henge deg og familien din i framtiden". Trusselen inneholdt også opplysninger om at avsenderen kjente "mange kriminelle" og at han "gjør en tjeneste for noen som vet hvem dere er".

Politiet sporet SMS'en til en mann i 30-årene fra Stange. Han er tidligere straffedømt seks ganger for alvorlige trusler mot en rekke personer flere steder i landet. Mannen sitter nå i fengsel.

Rolf Thoresen

Fungerende politimester Rolf Thoresen bekrefter at politiet foreløpig konkluderer med at brannen er påsatt.

Truslene fra den fengslede mannen inneholdt en antydning om at andre kriminelle kunne komme til å opptre på hans vegne. Likevel har det til nå ikke vært aktuelt å starte avhør i kretsen rundt denne mannen.

Politiet har siktet denne mannen. Han satt i fengsel da det brant.

– Men det er en teknisk siktelse på grunn av en ransaking, sier Thoresen.

Store ressurser

– Politiet tar trusselen alvorlig, og derfor er vi grundige i de kriminaltekniske undersøkelsen, sa fungerende politimester Rolf Thoresen til NRK tirsdag.

Boligbrannen i Hamar
Foto: Knut Sveen / NRK

Grunnen til at politiet var ekstra grundige i sine undersøkelser, var at det var rettet trusler mot en dommer.

– Det at det er en dommer, hvor alvorlig gjør det denne saken?

– Det gjør selvfølgelig at saken er svært alvorlig. Det ville den vært uansett. Men dersom det viser seg at det er dommergjerningen som har vært grunnen til å tenne på, så gjør det saken enda mer alvorlig, sier Thoresen.

På bakgrunn av dette satte politiet inn store ressurser for å avdekke brannårsaken. De fikk bistand fra krimteknikere fra Kripos, og det ble brukt brannhund i søket.

– Taktisk og teknisk etterforsking pågår med alle tilgjengelige ressurser, herunder med bistand fra Kripos, sier Thoresen.

Det betyr blant annet at politiet vil foreta vitneavhør.

Dramatisk brann

Selve brannen var svært dramatisk. Politiet fikk melding om brannen 04.14 natt til mandag. Naboer våknet og kom styrtende til.

– Da var branntiløpet allerede ganske stort, og de to jentene som var i huset fikk hjelp til å komme ut. De opplevde selvfølgelig situasjonen som veldig dramatisk, sier Thoresen.

Kan det komme flere pågripelser de nærmeste dagene?

– Vi jobber med stort trykk, og håper på et gjennombrudd.