NRK Meny
Normal

Endelig stupetårn i Hamar

Hamar ser nå ut til å få sitt rekorddyre stupetårn, etter at kommunen og utbyggerfirmaet er enige om å fullføre

Stupeanlegg

Nå ser det endelig ut til at stupeanlegget blir bygget ferdig

Foto: Frode Meskau / NRK

Rådgivnings- og planleggerfirmaet Sweco har inngått en avtale med Hamar om å betale en erstatning til kommunen på 6,4 millioner kroner. Dermed tyder alt på at Hamar får sitt stupetårn, eller det som etter hvert ble kalt et stupeanlegg, etter en økonomisk skandale nær uten sidestykke.

Les: Slik skjedde stupeanleggsmarerittet

Rådmannen i Hamar innstilte tirsdag ettermiddag på at arbeidene med stupetårnet blir fullført, og i morgen behandler formannskapet saken.

Gigantsprekk

Hamar kommune stoppet arbeidene ved stupeanlegget i desember i fjor, da kostandsrammen nok en gang sprakk, og sluttregningen så ut til å komme på opp i mot 30 millioner kroner.

Les: Disse tre stålpilarene har kostet Hamar 16 millioner kroner så langt

Les: Arkitekten: - Stupeanlegget fikk politisk applaus

Les: - Vi kunne levert brygger til stupeanlegget for 800 000 kroner

I utgangspunktet skulle kommunen bygge et stupetårn til to millioner kroner, men en blanding av ambisiøse politiske vedtak og vurderingsfeil fra rådgivingsfirmaet satte i gang en priskarusell av dimensjoner.

Hamar kommune og Sweco er nå altså enige om en erstatning til Hamar kommune på 6,4 millioner kroner, som følge av det rådgivningsfirmaet innrømmer er rådgivningsfeil.

– Svært tilfreds

Hamar kommunes kostnad for Stupeanlegget blir i følge Rådmannen 12 millioner kroner. Sluttsummen er nå forventet, som det heter i en pressemelding, å komme på 23,5 millioner.

Resten betales av Sweco, en gave fra Sparebankstiftelsen Dnb Nor, og momskompensasjon.

– Jeg er svært tilfreds med at vi har funnet en løsning. Arbeidene kan gjenopptas umiddelbart etter politisk behandling, sier rådmann i Hamar, Martin Kulild.

Stupeanlegg, Hamar

Her ved mjøsstranda på Koigen i Hamar blir det i følge kommunen stuping fra neste sommer

Foto: Frode Meskau / NRK

– Kan tas i bruk neste sommer

Ifølge ordfører Morten Aspeli er det grunn til å tro at politikerne følger Rådmannens innstilling .

– Jeg er glad for at saken nå er klar for endelig politisk behandling, og ser fram til at stupeanlegget kan tas i bruk neste sommer, sier han.

Pressemeldingen fra Hamar kommune syder av optimisme, i sterk kontrast til alle de negative nyhetene de har måttet gå ut med de siste årene.

– Stupeanlegget, som kanskje er Norges mest omtalte badeanlegg, blir et flerbruksanlegg til berikelse for Hamar og til glede for mange, heter det i pressemeldinga..

Stupetårnet i Hamar i vinteropplag

I dag ligger stupeanlegget i opplag, men nå kan arbeidene starte igjen, i følge kommunen

Foto: Frode Meskau