Hopp til innhold

Grisebesetning i Gran rammet av MRSA

MRSA-prøvene av en svinebesetning i Gran er positiv. Dette er antibiotikaresistente bakterier. Hele besetninga slaktes.

Påviste MRSA på gård

MRSA-smitte er påvist på denne gården.

Foto: Arne Sørenes / NRK

MRSA er motstandsdyktig mot flere antibiotika som penicillin, og kan være farlig å få for mennesker. Det har tidligere vært påvist MRSA i besetninger i Trøndelag, Troms, og Rogaland.

Grisebønder treng 16 millionar i MRSA-erstatning

MRSA-bakterier påvist hos smågriser i Rogaland

Det var tirsdag meldinga kom om mistanke om at ei svinebesetning i Gran var rammet av antibiotikaresistente bakterier. Det er 400 griser på gården.

Tre andre gårder er båndlagt, to i Gudbrandsdalen og en i Østfold. Årsaken er at de har utvekslet dyr med den aktuelle gården.

Dyrene slaktes

I dag kom altså meldinga om at grisene på gården var smittet.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Elin Havig Skar i Mattilsynet skal de nå legge en saneringsplan sammen med bonden. Hele besetningen skal slaktes ned, men vil likevel bli brukt som slaktegris. Kjøttet er nemlig ikke farlig å spise. Videre skal hele driftsbygningen grundig vaskes.

– Ikke farlig for folk flest

Seniorrådgiver Petter Elstrøm i Folkehelseinstitutet sier at folk flest ikke trenger å bekymre seg over disse bakteriene i det hele tatt. Problemet er først og fremst på sjukehus og andre helseinstitusjoner der folk allerede er svekket. De kan med MRSA-smitte få alvorlige infeksjoner dersom bakteriene er resistente mot de vanligste typene av antibiotika.

Dermed øker faren for komplikasjoner og dødsfall.

– Det vi er bekymret for er større spredning som medfører at bakteriene bringes inn på sjukehus, sier han.

Lavt i Norge

Norge er av de landene i verden som har minst forekomster av MRSA.

Men Elstrøm innrømmer at Norge kjemper mot strømmen.

– Vi kjemper mot strømmen fordi vi ser mer og mer import fra utlandet. Og siden det er så høy forekomst utenfor Norge så drar vi disse bakteriene med oss til Norge når vi er ute og reiser. Og folk som kommer til Norge tar med seg bakterien hit. Hovedtiltaket mot bakterien er å forsøke å stoppe den ved sjukehusdøra, sier han.

– Import er den største kilden. Men skulle det spre seg stort i svinebesetninger så vil vi i tillegg få en stor innenlandsk kilde.

Da øker forekomsten dramatisk i befolkninga i Norge, og det vil føre til at vi ikke klarer å holde kontroll på det i sjukehusene, sier Elstrøm.