NRK Meny
Normal

Flere selger gårdsbrukene sine

– Det har kommet flere landbrukseiendommer på markedet etter at den nye regjeringen tok over makten, sier eiendomsmekler.

Pløying

Flere bønder benytter anledningen til å selge gården.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Eiendomsmekler Jan Endre Strandbakken i firmaet Ketil Koppang landbruk og næringsmekling som er landets største mekler av landbrukseiendommer.

Han har merket en økning i salg av landbrukseiendommer, og ser ikke bort ifra at det kan ha noe med den nye landbrukspolitikken til regjeringen.

– Vi gjør nok det. Vi har ikke fått noe direkte tegn som tyder på det, men mest sannsynlig er det det som trår i kraft, sier eiendomsmekler, Jan Endre Strandbakken.

Stuerent å selge

Det er spesielt mange landbrukseiendommer til salgs i Hedmark. På finn.no var det like før helga 66 landbrukseiendommer på markedet i hele landet, det var 19 i Hedmark og seks i Oppland.

Strandbakken tror det har blitt mer stuerent å selge gården sin.

– Det har det blitt. Det er mer og mer vanlig, det merker vi.

Ketil Koppang landbruk og næringsmekling har solgt 600 landbrukseiendommer siden starten i 2005. De har hovedkontor i Sarpsborg med en avdeling på Eina i Vestre Toten.

Einar Myki

Leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki, er ikke overrasket over at flere selger gårdene sine.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Det er der Jan Endre Strandbakken jobber, midt i smørøyet for dette markedet.

– Det er det, så det blir veldig mange omsetninger av landbrukseiendommer i dette området her.

– Skremmende utvikling

Leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki, er ikke så overrasket over utviklingen på markedet for landbrukseiendommer.

– Med de signalene som har kommet fra regjeringen allerede, og med dem som er på vei, så er det ikke overraskende at flere ser en muligheten for å selge gården med håp om å få bedre betalt enn dem har gjort ført. Da er det heller ikke overraskende at eiendommer blir solgt med andre formål enn å være matproduserende landbrukseiendommer.

Noe som Myki synes er en skremmende utvikling.

– Fra vår side er det viktig at vi opprettholder matproduksjonsgrunnlaget, at det er liv i fjøset og at jorda blir dyrka på en god måte. Og i den grad som utviklingen ikke fører dit så er det uheldig.