Hopp til innhold

– For få bønder selger gården sin

– Selg gården til andre dersom barna ikke vil drive videre, oppfordrer banksjef. Få gårder på det åpne markedet hindrer friske krefter i å slippe til i landbruket.

Bodin Gård

Få gårder på det åpne markedet, hindrer friske krefter i å slippe til i landbruket. Banksjef for Landbruk i SR-Bank oppfordrer derfor flere til å selge.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Peder Skaare

Peder Skåre er banksjef for landbruk i Sparebank 1 SR-Bank.

Foto: SR-Bank

– Hvis barna ikke vil drive gården videre, må den selges for å få et aktivt landbruk, sier Peder Skåre, banksjef for landbruk i Sparebank 1 SR-Bank.

I stedet for å selge gården velger mange bønder å leie ut jorda og beholde huset til bolig for barna. Det er ikke et godt alternativ, mener han, og oppfordrer derfor flere til å selge på det åpne markedet.

– Det er en god del som i dag er på jakt etter gårdsbruk, men det er få bruk til salgs så det er en utfordring å kjøpe. For de som ikke sjøl har folk til å drive videre, tror jeg det vil være en fordel både for næringen og den enkelte at andre kunne slippe til, sier han.

– Unik mulighet

Gårdsbruk

Banksjef for Landbruk i SR-Bank oppfordrer derfor flere bønder til å selge gården sin dersom de ikke driver jordbruk.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

En av dem som har klart å skaffe seg gård er 33 år gamle Asgaut Søyland på Åsland i Time. Den første januar i år ble han den stolte eier av 460 mål dyrka mark og beite, og 90 storfe pluss noen sauer.

– Det er veldig spennende. Nå har jeg endelig fått det som må kalles en unik mulighet, sier han.

Mens han har venta har 33-åringen jobba som automatiker i industrien. For sjøl om han er oppvokst på gård, var det ikke gitt at han skulle få muligheten til å bli bonde. Han er yngst av fire søsken, og stod derfor langt fra først i køen når det gjaldt å få overta heimegården. Likevel har han aldri vært i tvil om hva han skulle bli til slutt.

– Det er dette jeg vil gjøre resten av livet. Jeg ser en stor verdi i å produsere mat og få lov til å forvalte disse ressursene videre, sier han.

Eierskifte i landbruket

Asgaut Søyland har fått kjøpe gården til Sven Åsland i Time. Endelig får han oppfylt drømmen om å bli bonde.

Foto: Torbjørn Madland

Klar til å satse

Til å begynne med regner han med å drive gården slik den er i dag. Men han er klar til å utvikle den videre etter hvert i tråd med det som kreves.

Det er nettopp slike bønder Peder Skåre i SR-Bank ønsker seg flere av. Som banksjef låner han ut stadig mer penger til investeringer i landbruket, 10 til 15 prosent mer i året de siste par årene. Men samtidig er det færre bønder som investerer. Stadig større investeringer blir altså samla på færre bruk.

– Det å satse på landbruk i dag, er så krevende at du må ha både interesse og de rette kunnskapene og evnene til det. Derfor vil det for en del være nyttig om andre og nye krefter får mulighet til å komme inn, sier Skåre.

Kyr på beite

I stedet for å selge gården, leier mange ut jorda og beholder husene sjøl.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Sterke følelser

Men det å selge gården ut av slekta et er ømtålig tema som er forbundet med sterke følelser.

– Det har jo med tradisjon å gjøre, med gårdsbruk som har vært i familien i generasjoner og blitt bygget opp over tid. Så for mange sitter det langt inne å gi slipp på eiendommen sin. Jeg forstår det godt, men vil likevel oppfordre de som ser at andre kanskje kan drive bedre, til å vurdere det, sier Skåre.

– Ikke lett å gi slipp

Sven Åsland, som har solgt gården sin til Asgaut Søyland, kjenner på disse følelsene.

– Det har vært en prosess, det. Gården har jo jeg drevet på med i 35 til 40 år, og generasjoner før meg. Men det kom til et punkt der jeg fant ut at både jeg og gården ville være best tjent med at det kom nye krefter til, sier Åsland.

Sjøl har ikke Sven Åsland etterkommere å gi gården videre til. Han tror det har gjort avgjørelsen lettere for ham.

– Jeg tror det ville vært verre hvis jeg hadde hatt barn som ikke ønsket å drive videre, sier han.