NRK Meny
Normal

Sa nei til kirke-forslag

Den første opptellinga etter avstemningen for ny kirke i Våler ble gjort søndag kveld. Ett knapt flertall ser ut til å nei til vinnerforslaget.

Vålerhallen under kirkemøte i Våler i Solør

Flere hundre hadde møtt opp for å stemme i kirkemøte i Vålerhallen.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Vinnerforslaget kom fra arkitekt Espen Surnevik.

Våler kirke brant ned til grunnen mai i 2009. Etter det har diskusjonen gått heftig i bygda. Beliggenheten for den nye kirka har skapt størst debatt.

Rundt 500 personer hadde møtt opp for å si sin mening om den nye kirka i Våler på søndagens menighetsmøte. Juryen i arkitektkonkurransen har sagt hvilken kirke de ønsker, søndag kveld var det bygdefolket sin tur til å si sitt.

Det var søndag kveld avstemning for om man skal gå videre med forprosjektering av vinneren av arkitektkonkurransen.

Knapt flertall vil ikke ha vinnerforslaget

Den første opptellinga av avstemningen ble gjort søndag kveld. Den viser ett knapt flertall som sier nei til vinnerforslaget, ifølge kirkeverge Arild Lande. Han sier det vil bli foretatt en fintelling mandag morgen.

Det ble avgitt cirka 500 stemmer. Avstemningen er ikke avgjørende, men rådgivende.

Nye Våler kirke

Menigheten skulle stemme over vinneren av arkitektkonkurransen.

Foto: Frode Meskau / NRK

Kaller departementsbrev for «bestillingsverk»

Noen vil ha den bygd på gammel tomt, mens andre vil bygge den opp på en ny tomt. Kirkedepartementet anbefaler bygging på ny tomt.

– Kirke for framtiden

Da vålersokningene i kveld gikk til stemmeurnen så var det ikke tomta det skulle stemmes om, men om man skal gå videre med juryens vinnerforslag.

– Jeg er her for å støtte opp juryen som har gjort en god jobb. Og så er jeg her for å stemme på vinnerforslaget. Det virker som en flott og vakker kirke for framtiden, som tar hensyn til både den religiøse og praktiske biten, sa Inger Bjørneby, som hadde møtt opp i Vålerhallen for å stemme.

Avstemning om ny Våler kirke

Mange var i Vålerhallen for å stemme.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Hun synes det er bra at mange engasjerer seg i kirken, men samtidig liker hun ikke at det blir mye negative kommentarer.

– Det er flott at mange engasjerer seg i kirken, men det som er trist er at vi ser at det blir for mye negative kommentarer. Det har vært mye kritikk rettet mot navngitte personer, og det synes jeg vi skal holde oss for gode til.

Glad for engasjementet

Menighetsrådet anbefalte menighetsmøte å støtte vinnerforslaget. Og cirka 500 personer møtte opp for å si sin mening. Leder i menighetsrådet er glad for engasjementet bygdefolket viser.

– Det er tydelig at det er stort engasjement. Det er vi veldig glad for, og glad for at folk stemmer. Vi har ventet lenge på å få en kirke, så vi bør snart få ting plass, sier leder i menighetsrådet, Judith S. Stokkerud.

Våler kirke er brent ned.

Våler kirke brant ned i mai 2009.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Iver Håkonsmoen var også for i Vålerhallen for å stemme.

– Jeg håper det blir mest nei for vinnerforslaget. Jeg mener at det er for kostbart og for lite utredet. Vi burde hatt et kirkeforslag som skal ligge på den gamle kirketomta, sier Iver Håkonsmoen.