Hopp til innhold

Utskjelt kirke får hederspris

Våler kirke er hyllet og utskjelt for sitt spesielle utseende. I dag ble kirka det første kirkebygget i landet som mottar Statens byggeskikkpris.

Våler kirke

PRISDRYSS: Våler kirke har mottatt flere priser for sin særegne arkitektur.

Foto: Arkitekturfotograf Rasmus Norlander, Arkitekturfotograf Rasmus Norlan / Rasmus Norlander

– Enestående vakkert! Et bygg å være stolt av!

Det skriver juryen om vinneren av Statens byggeskikkpris 2016. Prisen ble delt ut av statsråd Jan Tore Sanner i Oslo i dag. Våler kirke vant prisen i konkurranse med rekordmange 96 påmeldte bygninger rundt om i landet.

– Det er en enorm glede å få en slik anerkjennelse for jobben som er gjort, sier Erik Fleischer, leder for Våler kirkelige fellesråd.

Han var blant dem som mottok prisen i dag på vegne av fellesrådet. Men det har ikke alltid vært jubel.

Våler kirke er et enestående vakkert og gjennomarbeidet arkitekturverk med en uvanlig høy kvalitet i utforming og utførelse. Det beriker stedet og blir et viktig møtested i bygda. Dette er et vakkert kirkebygg for vår tid, et bygg å være stolt av!

Juryen for Statens Byggeskikkpris 2016

Ei splittet bygd

Rolf Lie Holter

STOLT: Rolf Lie Holter synes Våler kirke er vakker. Han ledet juryen i arkitektkonkurransen for ny kirke.

Foto: NRK

Da gamle Våler kirke ble påtent og brant ned til grunnen i 2009, førte det til en årelang strid om hvor ny kirke skulle bygges og hvordan den skulle se ut. Bygda var splittet.

Kritikerne likte ikke arkitekturen på den nye kirka. De mente den var for moderne og ønsket seg et mer tradisjonelt kirkebygg.

– Det var ei stri tid, men jeg er en robust kar, sier Rolf Lie Holter.

Han ledet juryen som kåret det omstridte forslaget til vinner i arkitektkonkurransen for ny kirke. Juryen gikk enstemmig inn for forslaget til sivilarkitekt Espen Surnevik.

På tross av mye kritikk ble kirka bygget og det er Fleischer i fellesrådet glad for.

– Vi fikk et moderne, sprekt bygg. Selv om vi fikk mye kritikk viser dette at valgene som ble tatt den gang var de riktige, sier Fleischer.

Den nye kirka sto ferdig i fjor – seks år etter brannen. Etter det har den vunnet priser både nasjonalt og internasjonalt for sin spesielle arkitektur. I 2015 fikk Våler kirke prisen "Årets bygg". Tidligere i år ble kirka kåret til beste religiøse bygg under en prisutdeling i Milano. Statens byggeskikkpris er en av de mest anerkjente norske prisene for god arkitektur.

– Et forbilde

Juryen roser sivilarkitekt Espen Surnevik for å ha tenkt nytt rundt kirkebygg.

"Kirken representerer en arkitektonisk nytolkning som sakralt bygg og kan symbolisere det nye ved Folkekirken – i vår tid", står det i begrunnelsen.

Den nye kirka har blitt et landemerke i Våler. Tilreisende vil gjerne inn for å ta en titt. Og for folk i bygda har kirka blitt et viktig samlingssted.

– Det er et flott rom å være i. Den gir gode opplevelser for gudstjenester og seremonier, og også for konserter, sier Fleischer.

Fortsatt er kirkestriden et ømtåelig tema for mange i Våler, men både kritikere og tilhengere sier til NRK at de ønsker å legge striden bak seg og se fremover.

Flere saker fra Innlandet