NRK Meny
Normal

Fjellryttere får servert fjellgris

Neste sommer byr Valdres på et sykkelritt utenom det vanlige. Underveis i det 10 timers lange rittet får deltakerne servert lokal mat og drikke.

terrengsykkel menn generelt

LOKAL MAT: Neste sommer arrangeres Valdres Offroad. Med lokal mat i stedet for sportsdrikke og gel, håper arrangørene at deltakerne vil få en enda bedre opplevelse.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Ole Christian Nymoen

LOKAL SATSING: Ole Christian Nymoen vil vise deltakerne hva Valdres har å by på av mat.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Hva er vel mer naturlig enn å servere kortreist mat når selve sykkelrittet går blant fjellgriser og beitende kuer? Det tenker i hvert fall en av initiativtakerne til det nye terrengsykkelrittet Valdres Offroad, Ole Christian Nymoen.

– Vi mener at den type mat som blir lokalprodusert hos småskalaprodusenter i Valdres er en fullgod ernæring for å kunne gjennomføre et ritt på å åtte til tolv timer i fjellheimen. Og vi tror også det vil gi en enda større opplevelse av selve arrangementet.

Det var terrengsykkel.no som først omtalte satsingen på lokale matprodusenter i det nye rittet, som skal arrangeres 23. juli neste år. Rittet er 15 mil langt, og starter og slutter på Fagernes. Ruta er ikke merket, men syklistene sykler etter GPS og kart. Og i stedet for å servere sportsdrikke og gel, vil det være en helt annen type meny underveis.

– Jeg kan ikke røpe akkurat hva slags mat det er snakk om eller hvilke produsenter vi ser for oss, men for eksempel melk, alkoholfritt øl, spekemat, fjellgris og lefser er jo god mat som kan serveres under et slikt ritt, sier Nymoen.

En bedre opplevelse

Nymoen forteller at i løpet av de åtte til ti timene rittet varer, vil de legge inn to obligatoriske stopp på minimum to minutter. På den måten vil syklistene få i seg den lokale Valdres-maten.

– Og jeg er helt sikker på at de vil få en enda bedre opplevelse av hele rittet med denne menyen. Det har kommet mange spennende og nyskapende produsenter i Valdres i det siste, så det skal bli interessant å se hva vi endre opp med, sier Nymoen.

Ideen til rittet har Nymoen og de andre arrangørene fått fra et lignende ritt i Finnmark. Det er et populært ritt, og derfor tror Nymoen at det vil bli godt mottatt også i Valdres.

– Og dette er en litt mer folkelig utgave enn det litt ekstreme i Finnmark, så jeg tror at det vil slå veldig godt an.