NRK Meny
Normal

Familien får krisehjelp og er innlosjert på hotell

Familien som bodde i huset der en kvinne (17) ble drept i går, får krisehjelp av kommunen og er midlertidig innlosjert på et hotell.

Harald Tyrdal

Harald Tyrdal, ordfører i Lunner kommune, sier kommunen har tilbudt hjelp til familien som bodde i huset hvor den 17 år gamle kvinnen ble drept, og at familien ønsket å motta denne hjelpen.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Det forteller ordfører i Lunner kommune, Harald Tyrdal.

– Kommunens kriseteam er innkoblet, det samme er barnevernet. De får så god hjelp som mulig, sier ordføreren.

– Vi tilbød den hjelpen vi hadde å gi, og de tok imot. Skole, barnehage og andre i kommunen som indirekte har blitt berørt, er også i beredskap.

To voksne, fire barn

Familien er fra Afghanistan, og består av to voksne personer og fire barn i alderen sju til 18 år. De har bodd i Norge i rundt ett år, og de har alle oppholdstillatelse i Norge. Boligen ligger i det lille tettstedet Grua på Lunner.

Kvinne funnet død i Lunner

Kvinnen ble funnet død onsdag formiddag.

Foto: Simon Solheim/NRK

Tyrdal opplyser at Lunner kommune de siste årene har tatt imot mange flyktninger sett ut fra at de er en liten kommune.

– Vi har hatt en politikk hvor vi har hatt mange flyktninger sett i forhold til innbyggertallet, men jeg kan ikke på nåværende tidspunkt si noe om hvor mange av disse som er afghanere, forklarer han.

– Lite omgang med naboene

Ingvill Alisøy-Gjerløw er leder flyktningtjenesten Gran og Lunner, og hun sier at hun har inntrykk av at familien var stille og rolige i nærmiljøet.

– De er ikke så gode i norsk, så språkproblemer har nok gjort at de har hatt lite omgang med naboene, antar jeg, sier hun.

Hun kan ikke si noe om hva slags familierelasjon det var mellom den avdøde jenta og familien, men forteller at familien hadde omgang med andre afghanere i kommunen.

– Men jeg vet ikke noe om de har hatt kontakt med andre afghanske miljøer i Norge, sier hun til NRK.

– Stille og rolige

Naboer NRK snakker med i byggefeltet i Grua, bekrefter at de sjelden så noe til den afghanske familien.

– Jeg har ikke sett dem så ofte, men jeg vet at de hadde barn. Det er grusomt det som har skjedd, og at det har skjedd her i dette stille og rolige nabolaget er ikke til å tro, sier en nabo som vil være anonym.

NRK kommer også i kontakt med en kvinne som selv er fra Afghanistan og bor i Lunner, og som kjenner til familien fra voksenopplæringssenteret.

– Jeg kjenner dem ikke godt, men jeg hjalp dem av og til med papirer og slik, fordi de ikke var så gode i norsk. Slik jeg oppfatter dem er de stille og snakker ikke så mye om seg selv, sier kvinnen.

Permisjon fra asylmottak

Onsdag ettermiddag er det fortsatt sperringer rundt huset der drapet skjedde, og Kripos driver etterforskning på stedet.

Den avdøde 17-åringen hadde permisjon fra Lyngdal Lyng EM mottak, et asylmottak for enslige mindreårige i Lyngdal, da hun reiste til Grua for å besøke familie.

– Alle her er triste. Hun var en hyggelig jente, sier nestleder Tor Erik Pedersen ved asylmottaket i Lyngdal der den 17 år gamle jenta som ble funnet drept i går bodde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tor Erik Pedersen, nestleder Lyng EM mottak

Tor Erik Pedersen, nestleder Lyng EM mottak, i leiligheten der den nå avdøde kvinnen bodde med sin to år gamle datter.

Foto: Håkon Eliassen

Kjenner ikke til noen konflikt

Mannen som er siktet for drapet skal også være afghansk, mellom 20 og 30 år gammel.

– Vi vet ikke noe om denne mannen, han er ikke registrert med opphold i Norge. Men selv om vi ikke har noen opplysninger om ham er det ikke nødvendigvis slik at han er her ulovlig, sier Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt til NRK.

Politiet kan ikke si noe om forholdet mellom mannen og avdøde. Ifølge Fosso har politiet ikke kjennskap til noen konflikt.

Det ble kort tid etter drapet kjent at den avdøde kvinnens to år gamle datter var sporløst forsvunnet.

Torsdag kom politiet med nye opplysninger om at toåringen er tatt med ut av landet. Politiet sier de er sikre på at jenta tok toget fra Grua til Oslo onsdag morgen, og at hun deretter er observert på en buss til København.

Hun skal ha blitt sett sammen med en mannsperson, som angivelig skal være barnets far. Han er formelt siktet for drap på den avdøde kvinnen.

Mistenkelig dødsfall i Lunner

Politiet kan ikke si noe om forholdet mellom avdøde og mannen som angivelig er barnets far, men har siktet og etterlyst mannen både i Norge og internasjonalt.

Foto: Eivind Marcelino