Aktor vil ha 18 års fengsel for Grua-drapet

Aktor la i dag ned påstand om 18 års fengsel for mannen som er dømt for å ha drept sin kone på Grua i fjor sommer.

Grua-drapet lagmannsretten

Ankesaken mot mannen går i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Fredag kjente Eidsivating lagmannsrett en 29 år gammel afghansk statsborger skyldig i å ha drept sin kone med overlegg i fjor sommer.

I dag la aktor og forsvarer ned sine påstander i saken. Aktor Thorbjørn Klundseter la ned påstand om 18 års fengsel for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Kvinnen ble drept av flere knivstikk.

– Spor i leiligheten tyder på at hun forsøkte å nå en telefon etter at hun ble knivstukket, sa aktor Klundseter.

– Tilståelse er formildende

Forsvarer Tarik Abbou la ned påstand om 13–14 års fengsel. Han mener handlingen var impulspreget. Han mener ikke at det er skjerpende at den dømte rømte til utlandet etter handlingen. Forsvareren mener den dømte kommer til å få en tøff soning fordi han hverken kan engelsk eller norsk.

– Det må også vektlegges at den dømte vokste opp med vold fra Taliban. Drapet var en impulshandling. Det finnes ikke bevis på at dette var overlagt. Det må også være formildende at han har erkjent drapet, sa forsvarer Abbou i retten.

Straffeutmålingen er klar i morgen.

Den dømte har hatt noen tøffe dager i retten, og besvimte blant annet fredag formiddag og ble sendt til legevakta. Mandag formiddag gråt han mye, og ba om ordet. Da fortalte han om en oppvekst der både han og moren ble slått av Taliban.

Dømt i tingretten

Grua-saken

Kvinnen ble funnet drept i en leilighet på Grua i Oppland.

Foto: Eivind Marcelino

Det var i fjor sommer den 17 år gamle afghanske kvinnen ble drept i et hus på Grua på Hadeland. Kvinnen bodde egentlig på et asylmottak i Lyngdal med sin to år gamle datter, og var på besøk hos søsteren da hun ble drept.

Mannen hennes ble tiltalt for drapet, og han ble dømt i Gjøvik tingrett til fengsel i 16 år for å ha drept ektefellen med overlegg. Han anket dommen på stedet.

Ankesaken har de siste dagene foregått i Eidsivating lagmannsrett på Hamar, og i ettermiddag kom juryen med sin kjennelse. Mannen ble kjent skyldig i overlagt drap på sin kone.

Aktor fornøyd

29-åringen har erkjent forsettlig drap på kona si, men har hele tiden nektet for at han på forhånd hadde planlagt å drepe henne.

Thorbjørn Klundseter

Aktor Thorbjørn Klundseter under rettssaken i lagmannsrett.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

I retten har han forklart at drapet skjedde etter at ekteparet hadde kranglet om morgenen den 12. juni i 2013.

Aktor Thorbjørn Klundseter sa under sin prosedyre at 29-åringen derimot hadde bestemt seg for å forlate landet allerede den morgenen, og at han skulle drepe kona dersom hun ikke ville bli med ham.

Han er fornøyd med at også lagmannsretten har kjent 29-åringen skyldig i overlagt drap.

– Dette har vært påtalemyndighetens syn siden vi var i tingretten, hvor tiltalen ble endret fra forsettlig til overlagt drap. Gjøvik tingrett kjente tiltalte skyldig i overlagt drap, og påtalemyndigheten er tilfreds med at det nå ble stående, sier Klundseter.

Skuffet over avgjørelsen

29-åringens forsvarer Tarik Abbou sa i sin prosedyre at de tekniske bevisene ikke sier noe om hva som faktisk skjedde i forkant av drapshandlingen den morgenen.

Abbou ba om at hans klient ikke skulle kjennes skyldig i å ha planlagt drapet på sin kone.

– Lagmannsretten har vurdert det slik at drapet ble begått med overlegg, selv om jeg mener det ikke er et riktig utfall. Men nå er kjennelsen lagt til grunn, så får vi se hva som skjer i forbindelse med straffeutmålingen, sier Abbou.

Lagmannsretten skal ta stilling til straffeutmålingen førstkommende mandag.