Dømt til 16 års fengsel for drap på kona

Afghaneren som var tiltalt for å ha drept kona si på Grua i fjor sommer ble tirsdag dømt til 16 års fengsel.

Drap på 17-åring Lunner

DREPT: En kvinne (17) ble funnet drept i en leilighet på Grua i Lunner i fjor sommer. Hennes ektemann fra Afghanistan er nå dømt for drapet i lagmannsretten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ankesaken mot mannen har gått i Eidsivating lagmannsrett den siste uka, og før helga kjente lagmannsretten den 29 år gammel afghanske statsborgeren skyldig i å ha drept sin kone med overlegg i fjor sommer.

Kvinnen ble funnet drept med kniv i en leilighet på Grua i Lunner. Tirsdag kom straffeutmålingen, og den ligger på 16 års fengsel.

– Meget grovt

I Gjøvik tingrett ble mannen dømt til 16 års fengsel, men anket dommen til lagmannsretten. Nå har altså også lagmannsretten dømt mannen til 16 års fengsel for overlagt drap, det vil si at retten mener at dette var en planlagt handling. Også aktor mener at drapet var planlagt.

– Påtalemyndigheten er først og fremst tilfreds med at det ble straff for overlagt drap at det var det lagretten la til grunn. Når det gjelder straffeutmålingen så ligger den i området som påtalemyndigheten kan være tilfreds med, sier statsadvokat og aktor i saken, Thorbjørn Klundseter til NRK.

Thorbjørn Klundseter

PLANLAGT: Aktor Thorbjørn Klundseter mener drapet var planlagt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Det har ikke lykkes NRK å få tak i mannens forsvarer for en kommentar.

– Nedre sjikte av overlagt drap

Lagmannsretten mener at drapet som afghaneren er kjent skyldig i er «objektiv sett meget grovt».

Retten mener at beslutningen om å drepe kona kom kort tid før selve handlingen, og at det ikke finnes bevis for at drapet var et resultat av lengre tids planlegging.

I dommen fra Eidsivating står det: «Lagmannsretten legger til grunn at forholdet subjektivt sett ligger i det nedre sjikte av overlagt drap.».

Bakgrunnen for drapet skal ha vært at afghaneren ønsket at kona skulle bli med til Tyskland, noe hun nektet.

Mener drapet var planlagt

I Eidsivating lagmannsretten la aktor Thorbjørn Klundseter ned påstand om 18 års fengsel, mens forsvarer Tarik Abbou la ned påstand om 13–14 års fengsel. Aktor mener drapet var planlagt, forsvareren mener det var en impulshandling.

Grua-drap Tarik Abbou

IMPULSHANDLING: Forsvarer Tarik Abbou mener drapet var en impulshandling.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Aktor mener det blant annet er skjerpende at den dømte rømte fra landet, samt at parets datter trolig var i leiligheten da drapet skjedde.

Forsvareren mener det ikke er skjerpende at mannen rømte til utlandet. Han mener det også må tas hensyn til at han kommer til å få en tøff soning fordi han hverken kan engelsk eller norsk.

Knivstukket flere ganger

Det var i fjor sommer den 17 år gamle afghanske kvinnen ble drept i et hus på Grua på Hadeland. Kvinnen bodde egentlig på et asylmottak i Lyngdal med sin to år gamle datter, og var på besøk hos søsteren da hun ble drept.

Mannen hennes ble tiltalt for drapet. Han har tilstått, men hevder det var en impulshandling og ikke noe han hadde planlagt.

Hun ble knivstukket flere ganger med en kniv. Mannen rømte til utlandet sammen med deres datter, og ble pågrepet av politiet i Italia.

– Svartnet for meg

I lagmannsretten forklarte 29-åringen at de to hadde en voldsom krangel før drapet skjedde. Da hun skal ha sagt at hun ikke elsket ham lenger, svartnet det for ham, forklarte han i retten.

Han hadde ikke oppholdstillatelse i Norge, mens kona og deres to år gammel datter hadde fått oppholdstillatelse. Han ble først tiltalt for forsettlig drap, men under hovedforhandlingene i tingretten valgte aktor å utvide tiltalen til å omfatte overlagt drap.

Årsaken til endringen var at statsadvokaten mener tiltalte hadde overveid å drepe sin kone fra hun fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge den 8. mai til og med 12. juni da drapet skjedde.