Hopp til innhold

De bytter ut bil og butikk med eldreomsorg

– Jeg har sommerfugler i magen, sier modølen Kris Andreas Baksetersveen. Han har jobbet med bil før. Nå skal han ta seg av eldre pleietrengende.

Morten Wold, Roger Karlsen og Kris Andreas Baksetersveen

KLARE FOR EN NY KARRIERE: Morten Wold (f.v.), Roger Karlsen og Kris Andreas Baksetersveen er helserekrutter og begynner i praksis på mandag.

Foto: Anne Næsheim

Prosjektet «Menn i helse» har som mål å få arbeidsledige menn inn i omsorgsyrker. De utvalgte kalles helserekrutter.

I Hedmark søkte 90 menn om å få bli med, men bare 30 kom gjennom nåløyet. De er valgt ut etter personlige egenskaper.

Svein Vik, prosjektleder Menn i helse

Svein Vik er prosjektleder for Menn i helse i Hedmark.

Foto: Anne Næsheim

– De viktiste egenskapene du trenger for å jobbe med mennesker lærer du ikke nødvendigvis på skolen. Det å kunne romme andres ubehag og være empatisk og bistå andre i en vanskelig situasjon; det er noen egenskaper som du bare må ha, sier prosjektleder Svein Vik.

Presentert på kick-off

Helserekruttene ble presentert for mulige arbeidsgivere på et kick-off i Hamar torsdag. Nå venter 12 uker med praksis. Fire kommuner har sagt ja til å ta i mot dem; Hamar, Ringsaker, Stange og Os.

Kris Andreas Baksetersveen skal jobbe på Ringsaker bo- og aktivitetsenter og begynner allerede på mandag.

– Jeg sa ja til dette fordi jeg synes at folk skal få ha det bra når de blir gamle. I stedet for å sitte der og kjede seg, så kan noen være der og lyse opp hverdagen deres, sier Kris Andreas.

Trenger flere menn

Målet med prosjektet «Menn i helse» er å utdanne flere helsefagarbeidere og få flere menn inn i helsesektoren. Det trengs, for i dag er det bare 10 prosent menn.

– Prosjektet er veldig spennende. Vi er manko på menn i helsevesenet, det er det ingen tvil om, sier Lise Lundsten, som blir sjefen til Kris Andreas Baksetersveen på Ringsaker bo- og aktivitetssenter.

Prosjektet startet i Trøndelag for fem år siden, men har nå spredd seg til seks fylker. Det er et samarbeid mellom NAV, Helsedirektoratet og kommunene.

De som gjør den beste jobben i praksisperioden får tilbud om å ta fagbrev som helsefagarbeider på Statens regning.

Ny karriere

I Hedmark er det 30 arbeidsledige menn som er plukket ut. Noen har jobbet med bil før, som Kris Andreas, andre i butikk. Få av dem har erfaring fra omsorgsyrker.

Prosjektleder i Hedmark, Svein Vik, sier det er mange grunner til å få flere menn inn i eldreomsorgen.

– Brukerne er jo av begge kjønn. Og så er menn og kvinner ulike. Vi tenker litt forskjellig og oppfører oss litt forskjellig. Vi omgås jo på alle andre arenaer, så da bør vi også gjøre det i helse- og omsorgssektoren, sier Vik.