NRK Meny
Normal

Avfallsbransjen: - Gi bort opplevelser til jul!

I år kommer nordmenn til å bruke i gjennomsnitt over 5000 kroner hver på julegaver. Samtidig fortviler renovasjonsselskapene. Vi kaster dobbelt så mye som for 20 år siden.

Karine Bogsti

GAVEKORT: Karine Bogsti viser fram sine hjemmelagde gavekort. - Tid er noe av det mest verdifulle vi kan gi bort, sier hun.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Hver og en av oss i Hedmark og Oppland kaster et halvt tonn søppel i året.

HIAS administrerer innsamling av husholdningsavfall i Hamar, Løten, Ringsaker og Stange, og har derfor muligheten til å kikke i søppeldunkene til over 40 000 husstander.

– Vi ser at mengden øker. Vi kaster mye i Norge i dag, og det hender til og med at det kastes ting som er uåpnet. Det er synd, sier Karine Bogsti i HIAS.

Vi kaster alt mulig. Ubrukte tekstiler og elektronikk er et daglig syn i folks søppelkasser, kan Bogsti fortelle.

– Det hender folk får ting de ikke trenger, eller kjøper ting de ikke trenger. Det blir det mer avfall av, og det er selvsagt et miljøproblem. Alle ting lages jo av noe, og vi har bare en jordklode. Vi har jo bare en viss menge ressurser vi kan lage ting av, sier hun.

– Det går an å gjøre noe med det

Bogsti håper at folk er bevisste på søppelproblematikken nå når det går mot jul, og en av de virkelig store kjøpefestene i løpet av året.

– Et tips er å gi bort opplevelser. Man kan gi bort gavekort på det utroligste! I Hedmark og Oppland er det et stort kulturtilbud, så man kan gi bort gavekort på teaterforestilling, fotballkamp, konsert eller kino. Og så er vi jo så heldige å ha naturen, så der kan man også skape flotte opplevelser for noen man er glad i, sier hun.

Hør alle Karine Bogstis ideer til opplevelsesgaver her:

Dette er jo gaver som krever litt tid?

– Tid er jo noe av det mest verdifulle vi har. Det er noe mange skulle ønske de hadde mer av. Og det er noe jeg tror alle ønsker seg: tid sammen med noen de er glade i.

Bogsti legger til at å gi bort av tiden sin også er noe alle har råd til. Det har blitt satt mye fokus på fattigdom nå i desember. Ikke alle har råd til å gi bort dyre gaver til jul:

Søppelberg i Elverum etter jula

SØPPELBERG: Slik så det ut på søppelfyllinga på Hornmoen i Elverum etter jul for noen år siden.

Foto: Stein S. Eide, NRK

Ikke nok ressurser

De som håndterer søpla vet hvor mye som kastes. Nå følte de at de måtte si fra.

– Det er norsk politikk at vi skal lage minst mulig avfall. Det er viktig for jorda og menneskene. Hvis alle skulle brukt like mye av jordas råstoffer som vi nordmenn gjør, da hadde vi trengt 1,7 jordkloder til. Det har vi ikke!

Hvor mye bruker du på julegaver? Gir du bort opplevelser til jul? Diskuter!