Hopp til innhold

– Foreldrene har et ansvar for å lære barna takknemlighet i julen

Barns forventninger til julegavene kan by på utfordringer for foreldre med stram økonomi. – Det er flere uheldige sider ved den økte pengebruken, sier barnepsykolog.

Julehandel i Karl Johans gate i Oslo

I år blir vi å bruke 10 350 kroner per person på julehandel, anslår hovedorganisasjonen Virke.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Postkassene i det ganske land fylles i disse dager opp av reklameaviser som med gode tilbud forsøker å friste forbrukerne inn i avsenderens butikker.

I år planlegger nordmenn i aldersgruppen over 18 år å bruke hele 46,3 milliarder kroner til sammen på jule- og nyttårsfeiringen.

Men ikke alle har like mye å rutte med i høytiden. For mange er det å bruke flere tusen kroner på en gave helt utenkelig, forteller barnepsykolog og professor Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø.

Willy-Tore Mørch

Barnepsykolog og professor Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Arild Moe

– Det kan fort bli konflikter mellom barn og foreldre fordi de unge kan ha forventninger som strekker seg langt utenfor det foreldrene kan håndtere rent økonomisk, sier Mørch til NRK.

Heldigvis finnes det flere måter å imøtegå utfordringen rundt dyre julegaveønsker og en stram økonomi, uten at barna blir skuffet på julaften, fortsetter han.

– Dette kan ordnes ved å ta temaet opp tidlig, og slik bli enig om et prisnivå eller en viss type gaver som faller innenfor de grensene foreldrene anser som rimelige. Det går for eksempel an å bli enig om at man i år skal lage gavene selv.

En annen mulighet, er å inngå spleiselag familiemedlemmer imellom.

– En felles gave fra flere er absolutt en potensiell løsning. Da kan også prisen bli noe høyere.

– Kan gå ut over barnas selvfølelse

Men selv om man blir enige innad i familien, kan juletiden likevel være en vanskelig tid for de unge. For det kan det være tøft å se at andre familier er rikere, og dermed har råd til finere gaver, sier Mørch.

Besteforeldre med liten pensjon har kanskje ikke like god råd som andre.

– Da kan barnas selvfølelse få seg en knekk. Det kan også være at de blir mobbet fordi de ikke får så dyre gaver og leker til jul. Det er en av flere uheldige sider ved den økte pengebruken.

Resultatet blir et sosialt press for å ønske seg de dyreste gavene, noe som i sin tur kan lede til skuffelse for de av oss som ikke klarer oppfylle de dyre ønskene, fortsetter han.

– Besteforeldre med liten pensjon har kanskje ikke like god råd som andre, og kan da risikere å bli utsatt for skuffelse og utakknemlighet fra barnas side. Det kan være en vond følelse på en dag som julaften.

– Har gått for langt

Frode Lyngstad

– Når handelsstandens definisjon på en god julegave begynner å nærme seg 10.000 kroner, så synes jeg det har gått for langt, mener Frode Lyngstad fra Halsa.

Foto: Privat

En av de som har engasjert seg i debatten, er Frode Lyngstad fra Halsa. Han skrev i slutten av november et innlegg på Facebook hvor han reagerer kraftig på reklamene til en av landets elektrogiganter. Innlegget har i skrivende stund engasjert over 12.000 mennesker, og blitt omtalt i flere mediekanaler.

– Når handelsstandens definisjon på en god julegave begynner å nærme seg 10.000 kroner, så synes jeg det har gått for langt, sier han til NRK.

Lyngstad mener fokuset på jula har forsvunnet mer og mer.

– Nå er det gaveverdier det dreier seg om, ikke familieverdier.

Men selv om handelsstanden fokuserer på profitt, deler den likevel ansvaret med foreldrene, mener Lyngstad.

– Det går også mye på foreldrene, hva slags verdier de lar barna vokse opp i. Det er greit å ønske seg ting, men man må også se hva det vil koste.

– Viktig å være gode rollemodeller selv

Det er en argumentasjon som professor Mørch stiller seg bak.

– Jeg tror at den viktigste måten å lære barn normal takknemlighet på, er ved å være gode modeller. Motta egne gaver en måte som viser at du er glad for den, snakk om hvor fin den er og selvfølgelig si tusen takk til den som har gitt gaven hvis vedkommende er tilstede.

– Foreldre som ser at barnet blir skuffet over en gave på julaften, skal sette seg ned sammen med barnet og snakke om denne gaven de har fått og slik få barnet til å forstå at det er hensikten bak gaven som er det aller viktigste - ikke prisen.

Han trekker igjen frem viktigheten av en god dialog forut for høytiden.

– Barn skjønner mye. Det er ikke noe problem å forklare dem at noen har mer penger enn andre, og at noen ikke vil bruke så veldig mye penger på gaver til jul som det andre vil. Dette forstår de fleste barn, avslutter Mørch.