NRK Meny
Normal

– Vil bare øke på med villsvin

Villsvin kan bli et vanlig syn ved grensetraktene om noen år. Da kan det bli åpnet for vanlig jakt på dyret, som i dag er uønsket i Norge.

Villsvin på viltkamera

Diss to villsvinene er uønsket i norsk natur og ble fanget på viltkamera i Gjesåsen i Åsnes litt før midnatt på lørdag.

Foto: Privat

To villsvin ble observert på viltkamera i Gjesåsberget i Åsnes i helga. Det svartelistede dyret er erklært uønsket i Norge og det er satt i gang jakt på de to innflytterne.

Villsvinene har etter alt å dømme kommet over fra Sverige der det i motsetning til i Norge er en stor bestand.

Årlig skytes det over 100.000 villsvin i Sverige og mange nordmenn reiser over grensa for å dra på villsvinjakt.

For mange svin

Flere steder i Norge ales det opp villsvin i fangenskap. Men frittgående villsvin ute i skogen er ikke populært.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Er snart fast i skogen

Nå tyder mye på at det vil bli villsvin å se i norsk natur også. I Østfold er det allerede mye villsvin og i Hedmark tyder alt på at vi må regne med hyppige besøk i fremtiden.

– Det trekker mye villsvin over fra Sverige og det skytes dyr med et par års mellomrom i våre trakter. Men dette vil nok øke på i åra som kommer. I sørlige deler av Hedmark kommer det helt sikkert innslag av villsvin fremover, så dette er et dyr vi snart må regne med å ha i fast i skogen, sier nestleder i Norges Jeger- og Fiskeforbund i Hedmark, Kjetil Hagen.

Når villsvinet etablerer seg, vil jegerne ha en debatt om det skal regnes som del av det naturlige artsmangfoldet, slik det er gjort i Sverige.

– Blir det mange dyr bør det diskuteres om det kan foretas jakt på villsvin på lik linje med andre dyr. For vår del er det interessant med et nytt dyr å jakte på og kjøttet er jo veldig godt, sier Hagen.

– Fremmed art

Villsvinet kan gjøre stor skade på jordbruksavlinger og er sett på som et aggressivt dyr som kan gå til angrep på mennesker.

I tillegg blir det veldig dominerende på bekostning av andre dyrearter der det etablerer seg. Men det er ikke bare dette som gjør at det er uønsket i norsk fauna.

– I tidlige tider hadde vi villsvin i Norge, men det døde ut. Den svenske bestanden stammer fra dyr som i sin tid rømte fra oppdrett. Så dette er en fremmed art som ikke skal være i Norge og i tillegg har den flere andre problematiske sider, sier Miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Hedmark, Jørn Berg.

Han mener villsvinsituasjonen bør opp på politisk plan.

– Vi ser at bestandsfronten i Sverige beveger seg vestover, så det vil komme flere dyr over i årene som kommer. Hvordan vi skal håndtere villsvinet i fremtiden vil være en politisk sak som alt nå kan diskuteres.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Helgesen i tenkeboksen

    Miljøminister Vidar Helgesen har ennå ikke avgjort om han vil anke avgjørelsen i Oslo tingrett i går der lisensjakta på ulv utenfor ulvesonen ble midlertidig stoppet. Han vil nå rådføre seg med Regjeringsadvokaten, opplyste han i Stortinget i dag.

  • Ulykke på riksvei 3

    To vogntog var involvert i en trafikkulykke på riksvei 3 i Elverum ved 10.25-tida. Ulykka skal ha skjedd da et vogntog kjørte inn i et annet vogntog, som deretter kjørte i grøfta. Ingen personer ble skadet. Det er redusert fremkommelighet på stedet.

  • Bil i grøfta på glatta

    En bil har kjørt av fylkesveg 30 ved Koppang. Ifølge politiet ble to personer lettere skadet, mens skadeomfanget for en tredje person foreløpig er uavklart. Det er glatt på stedet.