NRK Meny
Normal

– Vil bare øke på med villsvin

Villsvin kan bli et vanlig syn ved grensetraktene om noen år. Da kan det bli åpnet for vanlig jakt på dyret, som i dag er uønsket i Norge.

Villsvin på viltkamera

Diss to villsvinene er uønsket i norsk natur og ble fanget på viltkamera i Gjesåsen i Åsnes litt før midnatt på lørdag.

Foto: Privat

To villsvin ble observert på viltkamera i Gjesåsberget i Åsnes i helga. Det svartelistede dyret er erklært uønsket i Norge og det er satt i gang jakt på de to innflytterne.

Villsvinene har etter alt å dømme kommet over fra Sverige der det i motsetning til i Norge er en stor bestand.

Årlig skytes det over 100.000 villsvin i Sverige og mange nordmenn reiser over grensa for å dra på villsvinjakt.

For mange svin

Flere steder i Norge ales det opp villsvin i fangenskap. Men frittgående villsvin ute i skogen er ikke populært.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Er snart fast i skogen

Nå tyder mye på at det vil bli villsvin å se i norsk natur også. I Østfold er det allerede mye villsvin og i Hedmark tyder alt på at vi må regne med hyppige besøk i fremtiden.

– Det trekker mye villsvin over fra Sverige og det skytes dyr med et par års mellomrom i våre trakter. Men dette vil nok øke på i åra som kommer. I sørlige deler av Hedmark kommer det helt sikkert innslag av villsvin fremover, så dette er et dyr vi snart må regne med å ha i fast i skogen, sier nestleder i Norges Jeger- og Fiskeforbund i Hedmark, Kjetil Hagen.

Når villsvinet etablerer seg, vil jegerne ha en debatt om det skal regnes som del av det naturlige artsmangfoldet, slik det er gjort i Sverige.

– Blir det mange dyr bør det diskuteres om det kan foretas jakt på villsvin på lik linje med andre dyr. For vår del er det interessant med et nytt dyr å jakte på og kjøttet er jo veldig godt, sier Hagen.

– Fremmed art

Villsvinet kan gjøre stor skade på jordbruksavlinger og er sett på som et aggressivt dyr som kan gå til angrep på mennesker.

I tillegg blir det veldig dominerende på bekostning av andre dyrearter der det etablerer seg. Men det er ikke bare dette som gjør at det er uønsket i norsk fauna.

– I tidlige tider hadde vi villsvin i Norge, men det døde ut. Den svenske bestanden stammer fra dyr som i sin tid rømte fra oppdrett. Så dette er en fremmed art som ikke skal være i Norge og i tillegg har den flere andre problematiske sider, sier Miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Hedmark, Jørn Berg.

Han mener villsvinsituasjonen bør opp på politisk plan.

– Vi ser at bestandsfronten i Sverige beveger seg vestover, så det vil komme flere dyr over i årene som kommer. Hvordan vi skal håndtere villsvinet i fremtiden vil være en politisk sak som alt nå kan diskuteres.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen
 • Skjøld fikk bronse

  Maren Skjøld fra Gjøvik fikk bronse under kombinasjonen i alpin-NM i Hafjell i dag, melder Oppland Arbeiderblad. Lørdag er det super-G og på søndag slalåm.

  Maren Skjøld
  Foto: Skiforbundet