Villsvin på ville veier fant veien hjem

Et villsvin som stakk av fra parringsjobben i Vågå i går har kommet til rette. Eieren fryktet grillsesongen og er glad svinet har funnet veien hjem.

Villsvin på rømmen

GODT SELSKAP: Eier synes det er rart at villsvinet har forlatt hjemmet frivillig.

Foto: Privat

Villsvinet lyder navnet Roen og ble sist sett luskende rundt i luftegården på gården Klones i Vågå sammen med ti ungpurker han skulle parre seg med. Derfor syntes eieren Arvid Mæland det var rart han ville stikke av.

Men i dag tidlig fikk Klones-bonden seg en overraskelse da han kom ut til dyra sine og morgenstellet klokka 05.00. Han la dette ut på sin Facebook-side:

«Den gofølsen nå du kjæme t grisene i 5 tiå å roen æ heimkomen! Ann ville ikke ha noge snakk om kæ han he våre ude på!».

–​ Stand by your pig

Villsvinet er svart og veier rundt 200 kg. Da vi snakket med Mæland onsdag ettermiddag, trodde han at Roen var ufarlig. Grunnen er at hoggtennene er klipt bort og at svinet ikke pleier å gå til angrep.

Om svinet har holdt sin (svine)sti ren på lufteturen skal være usagt, men ingen meldinger om angrep eller farlige situasjoner har tikket inn i løpet av natta.

– Han har antagelig vært i skogen og gravd i jorda. Han mangler litt hår i ansiktet, men var i godt slag ellers da jeg møtte han i luftegården, sier Arvid Mæland til NRK i dag tidlig.

Mæland har sine teorier om hvordan villsvinet har kommet seg ut, men nå skal det bli vanskeligere ved at bonden skal forsterke porten i innhegningen.

Her er meldinga som eier Arvid Mæland la ut på Facebook da det ble oppdaget at villsvinet hadde tatt veien ut av herlighetene i luftegården på egenhånd:

«Hei ! Om du ser denne karen så fint om de gjer en pling ! Kom å sko stella i dag å då var der teikn på at me har hatt besøk av 2 beinte ! Roen jekk med 10 ongsogge inne med loftegarde ! Roen er vekk men alle de andre er på plass ! Stride i mot alt eg har lært ann å forlate hareme sitt ! Så nogen kan ha lesst han med seg elle sleppt han ud ! Er inntresert i å få han fort heim er jo grillsesong og ikke fyse å veda kæ han kan koma borti ! Er av rasen villsvin ! Lyer navnet roen og er heilt svart!».

Arvid Mæland-1

SKUFFET: Eier Arvid Mæland håper ikke grisen har stukket av fra parringsoppgavene sine.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK