NRK Meny
Normal

- Som å løpe over høyslettene hjemme i Etiopia!

Her løper dobbelt olympisk mester i maraton, Abebe Bikila fra Etiopia mot 25 andre OL- og VM-medaljører i Engerdalsfjella.

Abebe Bikila løper Femundløpet 1967

Abebe Bikila i Femundløpet 1967. Den etiopiske langdistanseløperen var to ganger olympisk mester i maraton og det vakte oppsikt da han stilte i det nyopprettede fjelløpet i Engerdal.

Foto: NRK / NRK

Bare det å se OL-vinneren bikila fra Etiopia oppi her var spesielt og jeg glemmer det aldri, sier arrangør av Femundløpet, Bo Berndtsson i friidrettsklubben Ren-Eng.

I 1967 var Abebe Bikila superkjendis etter to OL-gull i maraton OL i maraton i 1960 i Roma og i Tokyo i 1964. På startstreken i det første Femundløpet sto også en samlet norsk langrennselite og flere av de beste skøyteløperne. Startfelte bestod blant andre av Gjermund og Jo Eggen, Ole Ellefsæter, Odd Martinsen, Magne Myrmo, Harald Grønningen, Magne Lundemo, Kees Verkerk og Per Willy Guttormsen.
Til sammen deltok 26 VM- og OL-medaljører i den første utgaven av Femundløpet, som i helga arrangeres for 50. gang.

– Det var Gjermund og Jo, som fikk gjorde at Femundløpet ble til og fikk alle toppløperne hit, sier Bo Berndtsson.

Se arkivklipp fra løpet:

Det er femti år siden første Femundløp ble arrangert.

Se video av det første Femundløpet i Engerdal i 1967

– Alle svarte ja!

– Det var enkelt, alle svarte ja tvert, sier Gjermund Eggen.

Den tredobbelte verdensmesteren på ski fra VM i Oslo året før hadde satt Engerdal på kartet og alle ville dit.

Var det du som fikk Abebe Bikila dit også?

– Nei, det var Arne Haukvik, i idrettsklubben BUL i Oslo. Han mente at det var midt i blinken å legge et fjelløp til Engerdal etter stemningen som var etter ski-VM. Han lokket Abebe til Femundløpet etter Bislett Games.

Langrennsbrødrene Jo og Gjermund Eggen var med å bestemme hvor løypa skulle gå. De første årene gikk løpet fra Engerdalsetra, over Kvitvola til Veundåsen seter, der de snudde og løp tilbake over Kvitvola og ned til Engerdalsetra igjen.

Gjermund Eggen Abebe Bikila

Søndag 9. juli, 1967: I Femundsmarka i Engerdal løper den etiopiske friidrettsstjernen Abebe Bikila Femundløpet mot Engerdals egen superkjendis Gjermund Eggen og 24 andre OL- og VM-medaljører.

Foto: NRK / NRK

– Vi ville ha en tøff løype, som favoriserte langrennsløperne, men Abebe vant suverent.

Bikila sa da han kom i mål at å løpe over dette spesielle fjellet (Kvitvola) var som å løpe over høyslettene hjemme i Etiopia.

Gjermund løp ikke så bra, men tok det igjen på festen da han sang sammen med det populære showbandet Dizzie Tunes.

– Det var en skikkelig folkefest for hele bygda, ler Gjermund Eggen.

– Landets mest utholdende fjelløp

Abebe Bikila vant Femundløpet 1967

Abebe Bikila med seierskransen rundt halsen etter å ha utkonkurrert en samlet norsk langrennselite og flere av verdens beste skøyteløpere i Femundløpet 1967

Foto: NRK / NRK
Femundløpet 1967

Femundløpet gikk i ulendt terreng. Den australske verdensrekordholderen på 10.00 meter, Ron Clarke var ikke vant til det og brøt fordi han var redd for å ødelegge bena i 1968.

Foto: NRK / NRK

Forfatter av boka Løpingens historie, Thor Gotaas sier Femundløpet er landets mest utholdende fjelløp.

– Det kom flere løp på 60-tallet rundt i Norge, men Femundløpet har eksistert i 50 år og er unikt. Det skyldes ildsjeler i bygda og Gjermund Eggen, som gjorde at folk visste hvor Engerdal var. Likevel var det spesielt at Abebe Bikila deltok i 1967, sier han.

Selv om løpebølgen har kommet og gått, har Femundløpet bestått.

Det er artig at det har holdt seg i så mange år. Det er mange arrangører som har måttet pakke sammen. Vi er ikke akkurat den mest sentrale plassen i Norge, men vi har en kjerne av løpere som kommer igjen år etter år og det er vi takknemlige for, sier ildsjelen i friidrettsklubben Ren-Eng, Bo Berndtsson.

Magne Martinsen, IL Trysilgutten og Bjørn Tvedt, Veldre Friidrett har deltatt i alle Femundløpene siden 1967. Begge stiller igjen til start på Femundløpet lørdag.

Ole Ellefsæter og Gjermund Eggen i Femundløpet 1967

Ole Ellefsæter (t.v.) og Gjermund Eggen etter å ha blitt satt på plass av verdens beste maratonløper fra Etiopia i Engerdal i 1967.

Foto: NRK / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fylkesveg 33 stengt

    På grunn av flere mindre snøskred over fylkesveg 33 mellom Byrud og Feiring er veien stengt. Geolog undersøker området.

  • Asylmottak legges ned

    Norsk Folkehjelps asylmottak på Kongsvinger legges ned 30. juni. Mottaket har blitt drevet siden 1990-tallet av Norsk Folkehjelp. De mener at UDI's vedtak er i strid med signaler om å opprettholde mottaksstrukturen.

  • Listhaug utsatt for heksejakt

    Leder i Hedmark og Oppland høyre, Lise Berger Svenkerud, mener avgåtte justisminister Sylvi Listhaug har blitt utsatt for en heksejakt. På sin facebookside skriver Høyre-lederen hun er glad for at Sylvi Listhaug lover at hun ikke kommer til gå stille i dørene framover.