NRK Meny
Normal

- Alle jegere legger på når de forteller om jakta si

– I vårt miljø vet man aldri hva som er oppdiktet, fortalte en av jaktkompisene til tryslingen som er tiltalt for å ha brukt hunder til å drepe vilt.

Retten Sør-Østerdal tingrett

Flere vitner var i retten på onsdag. Det er satt av en uke til saken i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Forsvareren har kalt inn 19 vitner i rettssaken som er inne i sin tredje dag. En mann fra Trysil er tiltalt for brudd på blant annet Naturmangfoldloven, Våpenloven og Viltloven.

– Sjargong

Saken kom i kjølvannet av den store ulvesaken der mobiltelefonen til den tiltalte ble avlyttet. Noen av samtalene har blitt spilt av i retten, og flere ganger snakker tryslingen om at han har skutt, og at han skal kjøpe ammunisjon.

I 2008 ble han dømt for å ha skutt en bjørn, og han mistet i retten til å bruke våpen i tre år. Han har ikke fått denne tillatelsen tilbake.

I retten har den tiltalte forklart at det han sier i telefonsamtaler om ting han har vært med på av jakt er løgn.

– Når jeg sier jeg skjøt, så er det ikke sant. Dette er en sjargong i vårt miljø. Vi juger, tuller og erter hverandre. Jeg har ikke skutt, sa den tiltalte flere ganger under sin forklaring.

– Vi juger hele tida

Inge Svae-Grotli, John Arild Aasen

Aktor Inge Svae-Grotli og forsvarer John Arild Aasen i samtale under rettssaken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En jaktkompis av den tiltalte forklarte det samme i retten onsdag.

– Alle jegere legger på. Du kan bare spørre alle jegere i Norge. Det er helt vanlig, og slik kommer det alltid til å være. Hvis en av kompisene ikke kan være med på jakt, og lurer på hvordan det gikk, så sier vi at vi fikk tre-fire rever, mens vi egentlig kanskje ikke fikk noen, fortalte jaktkompisen.

I en av samtalene som er spilt av i retten sier den tiltalte at han hadde skutt en fugl på 280 meter hold. I retten sa han at dette ikke var sant. Dette er typiske samtaler i gjeng vår, forklarte kompisen.

– Dette er måten vi snakker på. Vi juger hele tida. Det er en sjargong.

– Når vet du at et menneske snakker sant da? ville dommeren vite.

– I vårt miljø vet vi aldri hva som er oppdiktet.