– De har null peiling på jakt og jaktmetoder

Mannen som er tiltalt for å ha sluppet løs hundene sine for å jage og drepe vilt mener Økokrim har lite peiling på jakt. – Det er skremmende, sa den tiltalte under sin forklaring.

Inge Svae-Grotli, John Arild Aasen

Aktor og politiadvokat Inge Svae-Grotli i samtale med forsvarer John Arild Aasen før rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den tiltalte tryslingen svarte høyt og tydelig nei på alle de 12 punktene i tiltalen da dommeren spurte om han innrømmet straffskyld.

– Egen sjargong

– Jeg føler at jeg har hatt staten imot meg i flere år. De har ikke kunnskap om det de etterforsker. De har null peiling på jakt og jaktmetode. Det er skremmende, rett og slett, sa den tiltalte fra vitneboksen.

Han forklarte at det er en egen sjargong blant jegerne som lett kan misforstås for utestående.

– Vi tuller og kan fortelle en del skrønehistorier til hverandre. Jeg sa blant annet at jeg hadde skutt en rev fra bil, men det har jeg ikke, forklarte han og viste til et av tiltalepunktene i tiltalen.

– Her blir ting tatt ut av sin sammenheng.

– Alvorlig sak

Flere av punktene går på at han skal ha brukt hunder til å avlive rever og grevlinger, samt skal han ha lånt ut hundene sine til å jage og avlive en katt.

Tinghuset i Elverum

Det er satt av seks dager til saken i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Saken har sin utspring i den store ulvesaken.

Aktor Inge Svae-Grotli sa i sitt åpningsinnlegg at denne saken er selvstendig fra ulvesaken, og en alvorlig sak blant annet fordi den tiltalte er dømt for ulovlig bjørnejakt.

Kritikken fra den tiltalte sier han er naturlig i en rettssak.

– Det ligger i sakens natur at de tiltalte skal få lov til å kommentere og komme med sitt syn på saken. Vi har registrert kritikken, og hører hvordan han beskriver hva han har deltatt på og det tar vi til etterretning, og så vil vi vise bevis og legge fram en prosedyre på hvordan vi ser saken. Det er to sider av det, den ene er hvordan jakt foregår generelt, og den andre er hvordan han har deltatt, sier Svae-Grotli.

Drepte rev

Trysil-mannen forklarte seg i retten mandag, og mener blant annet at det er feil tidspunkter og steder i deler av tiltalen.

– Dette skjedde i Sverige, ikke i Trysil som det står her. Hunden min ble skadet av en grevling, og vi måtte avlive grevlingen fordi vi ikke visste om den også var skadet.

Ifølge tiltalen er flere rever og grevlinger drept av hunder, men tryslingen forklarte at dette bare har skjedd en gang med hans hunder i forbindelse med at en rev var blitt skadeskutt. Hundene kom først fram til reven, og drepte den.

– Dette er ikke ønsket, men det skjedde, sa tryslingen som flere ganger forklarte at han var med på jakt med hundene sine, men sjøl var bare en passiv deltaker ved at han ikke hadde våpen.

– Jeg har en tidligere dom mot meg, som jeg har forholdt meg til. Jeg søkte om våpentillatelse i 2013, men fikk avslag.

– Møtte grevling på sykkeltur

Et av tiltalepunktene går på at jakt med hund på grevling, Der hadde tryslingen en helt annen forklaring på hva som skjedde.

– Jeg var ute og syklet med en av hundene da det kom en grevling. Hunden gikk i bånd, og det oppsto et basketak mellom den og grevlingen, og hunden ble bit.

Det er satt av seks dager til saken i Sør-Østerdal tingrett.