Det var på vei herfra, og mot sjekkpunktet i Sirma at hunden døde.
– En sånn hendelse er utrolig trist for både kjører og alle som er involvert i løpet. Denne hendelsen tas alvorlig, uttaler Finnmarksløpet.
– Hvordan preger en slik episode løpet?
– Det preger oss alle. Vi er uhyre glad i hundene våre, og det er som å miste et familiemedlem, sier Hoveid.
Roger Dahl er en svært erfaren hundekjører, som har fullført Finnmarksløpet 24 ganger tidligere. Selv beskriver han det som å miste en nær støttespiller.
– Det er jo en lagkamerat som er død, sier han, og legger ikke skjul på at dødsfallet går inn på ham.
– Det oppleves veldig tungt og trist. Samtidig er man inne i en konkurranse, så man hopper jo ikke bare av, sier Dahl.
En hund i dette spannet tilhørende Roger Dahl døde i dag mellom to sjekkpunkt.
Foto: Knut-Sverre Horn
Døde da Dahl skulle legge ham i slede
– Hva skjedde?
– Det skulle jeg gjerne likt å vite. Mens vi kjørte på vanlig vis, ramler hunden overende. Jeg går opp, og da ligger hunden og hyperventilerer, forteller Dahl.
– Vi sitter der et lite minutt, før hunden reiser seg og er klar. Vi kjører ti meter, før hunden så detter igjen. Så tar jeg ham bakover for å legge han i sleden. I det øyeblikket jeg tar ham opp, dør han, sier Dahl.
Ingenting unormalt med spannet
Sjefsveterinær Therese Berger uttaler gjennom Finnmarksløpet at ingenting var unormalt med spannet.
– Hele spannet til Roger Dahl ble grundig sjekket av veterinærer i Varangerbotn og det ble ikke observert noe unormalt med Dahls hunder. Vi legger til, for de som ikke kjenner Finnmarksløpet, at alle hunder blir sjekket på alle sjekkpunkt.
– Har noe kritikkverdig skjedd?
– Det vet vi ikke, derfor blir det obduksjon, sier Marit Hoveid.
Hunden vil bli transportert til veterinærinstituttet Tromsø for undersøkelser.
Dahl kom inn til sjekkpunkt i Sirma rundt kvart på elleve onsdag formiddag.
Foto: Rune N. Andreassen
Har vurdert om han kan fortsette
Regelverket sier at kjøreren kun kan fortsette videre etter at teknisk delegat, rennleder og/eller løpsveterinær har gitt tillatelse.
Denne vurderinga ble i formiddag gjort på sjekkpunktet i Sirma, dit Dahl kom inn, fortsatt som førstemann, klokka 10.46 onsdag formiddag.
– Jeg fortsetter til Karasjok etter en hvil, sa han da han kom ut av møtet rundt i over tolv.
Og hvilen ble ikke særlig lang. Klokka 13.39 la han i vei mot neste sjekkpunkt.
Klokka 12.25 kom Robert Sørlie inn til Sirma. Han føler med kameraten som har mistet en hund.
– Dette er veldig trist. Selv har jeg aldri opplevd at en hund har dødd når jeg har vært ute verken på løp eller treningstur. Dette er en del av livet, men det er veldig trist og kjedelig for Rogers del, sier Sørlie.
Som nummer tre kom Sigrid Ekran til Sirma klokka 12.33.
Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Femundløpet i hundekjøring til 2 millioner kroner på statsbudsjettet i 2024.
Finnmarksløpet var ikke nevnt i forslaget til statsbudsjett, men det er fortsatt en mulighet for at hundeløpet i Finnmark får offentlig støtte.
Finnmarksløpet AS sendte i august en søknad direkte til Nærings- og fiskeridepartementet og statsråd Jan Christian Vestre. Der søker de om 7,5 millioner til utvikling av hundeløpet.
De vil gjennomføre et ettårig prosjekt med tre programområder. Det er næringsutvikling i regionen, internasjonal markedsføring av Norge og utvikling av arrangementskompetanse.
– Departementet har mottatt en søknad fra Finnmarksløpet om støtte for 2024, som vi nå har til vurdering. Finnmarksløpet har tidligere fått midler gjennom ordningen «Tilskudd til særskilte prosjekter». Søknadene til ordningen vurderes fra år til år, skriver statssekretær Helge Flø Kvamsås (Ap) i en e-post til NRK.
Statssekretæren skriver også at Finnmarksløpet er et viktig bidrag til næringslivet og reiselivet i Finnmark, som også legger til rette for kulturlivet. Det er et flott arrangement som vekker internasjonal oppmerksomhet.
– Vi mener at det ordinære næringsrettede virkemiddelapparatet kan gi god bistand når det gjelder både videreutvikling av Finnmarksløpet og etablering av næringsvirksomhet i tilknytning til løpet.
Hundekjører Hanna Lyrek fra Alta er klar for Finnmarksløpets lengste distanse på 1200 kilometer neste år.
Hundekjørerprofilen kjørte ikke Finnmarksløpet i fjor.
Fjorårets vinner Petter Karlsson er også blant de 26 som så langt er påmeldt i denne klassen.
I tillegg har 70 spann meldt seg på Finnmarksløpets 600 kilometer og tre er påmeldt i juniorklassen.
Finnmarksløpet opplyser at det er normalt at det er omtrent dobbelt så mange i 600-klassen som i 1200-klassen, men neste år er det enda høyere andel som ønsker å kjøre den korteste distansen.
Arne Karlstrøm er leder i sportslig komite i Finnmarksløpet forteller at det er dyrt å stille med et spann med 14 hunder i Finnmarksløpet.
– Det å kunne stille et 14-spann til start koster ekstremt. I tillegg er det nok flere som synes det er spennende med endringene og vil prøve 600, sier Karlstrøm til Finnmarksløpets nettside.
Karlstrøm er uansett glad for å se at interessen for å delta på Finnmarksløpet er stort.
– Vi er i en «dyr tidsepoke», at så mange allikevel vil sette kursen til Finnmark i mars er rett og slett bare fantastisk.
Jens Kvernmo er klar for en ny utfordring i Finnmark
Påmeldingen til Finnmarksløpet har nå åpnet, og det var friluftskjendis som meldte seg på først.
Jens Kvernmo ble nummer 15 i Finnmarksløpets 600 kilometer lange distanse i debuten i år, men i 2024 skal han kjøre dobbelt så langt. Han har meldt seg på den 1200 kilometer lange distansen.
I tillegg til Kvernmo, så har Arne Liaklev meldt seg på neste års lengste distanse i Finnmarksløpet.
I FL-600 har Henrik Bøe, Ingvild Gabrielsen og Jan Kåre Heiberg meldt seg på. I tillegg har tre finske kjørere meldt seg på. Det er Urho Ahomaa. Kim Berglund og Emmi Kairema
Hundeløpet melder også at det blir noen endringer på den 600 kilometer lange distansen neste år.
Sjekkpunkt Maze tas ut av løpet. Dette sjekkpunktet blir ikke erstattet med et annet sjekkpunkt. Det betyr at første etappe blir på cirka 130 kilometer fra Alta til Kautokeino.
Hviletidsreglementet blir også endret på denne distansen, hvor det er åtte trekkhunder i spannet.
Potten på minimum 22 timer gjelder ikke fra og med 2024. Det legges inn to obligatoriske minimumshviler.
Den første blir på sjekkpunkt Jergul og er på minimum fire timer. I tillegg skal tidsutligning gjøres på sjekkpunkt Jergul. Den andre obligatoriske hvilen blir på minimum seks timer og må tas ut på sjekkpunkt Karasjok.
– Finnmarksløpet er etter min oppfatning det viktigste idrettsarrangementet i Finnmark – her får vi vist frem den unike råskapen, men også det vakreste som Norge har å by på, sier Jørstad i en pressemelding.
– Jeg mener at Finnmarksløpet er med på å fremme bo- og bli-lyst i fylket – i tillegg til selve sporten, der kjørere og hunder jobber sammen for å beherske elementene, som skaper wow-opplevelser langt utover landets grenser.
Merete Jørstad har jobbet i NRK, NHO Arktis og som omstillingsleder i Kvænangen.
Birgit Haugland har vært daglig leder de siste årene.
– Jeg er veldig takknemlig og ydmyk for å få være med på utvikle Finnmarksløpet videre, sier Merete Jørstad.
– Noen ganger så må man bare gjøre opp status, og det har jeg gjort etter tre fantastiske år. Da har jeg funnet ut at jeg ønsker å slutte, og har sagt opp min stilling, sier avtroppende daglig leder, Birgit Haugland, til Altaposten.
Styreleder i Finnmarksløpet, Per I. Aronsen, sier Haugland har gjort en god jobb. Nå starter de jakten på hennes erstatter foran neste års løp.
– Vi vurderer det som en flott jobb for den som ønsker å jobbe med en bærekraftig og sterk framtid for sporten. Vi vil prøve å ha en ny leder på plass så raskt som mulig, sier Aronsen til lokalavisen.
Politianmeldelsen av hundekjører Thomas Wærner er ferdig etterforsket, det skriver politiadvokat Airin Andersen, ved Finnmark politidistrikt, i en e-post til NRK.
– Den mistenkte er avhørt, og saken ansees som ferdig etterforsket. Saken skal nå vurderes av juristen og påtaleavgjøres, skriver hun.
Det var hundekjører Kristoffer Halvorsen som anmeldte Wærner under årets Finnmarksløp. Halvorsen fortalte den gang at han ble truet av Wærner, og at han ikke turte å kjøre videre etter sammenstøtet 13. mars i Tana.
Halvorsen valgte å bryte løpet ved sjekkpunkt Neiden.
Trine Lyrek og Kristian Walseth kom begge inn til mål på FL1200 før Thomas Wærner.
De kom likevel og tok imot Wærner da han kom inn til mål omtrent en time etter dem. Og det ble tid til både en hjertelig klem og en prat hundekjørerne imellom etter målgangen.
Lyrek var i mål klokka 23.26 samtidig som Roger Dahl, mens Walseth kjørte inn med sine åtte hunder klokka 23.51.
Roger Dahl og Trine Lyrek fra Alta kom inn side om side og delte dermed fjerdeplassen i årets Finnmarksløp. De to naboene kjørte store deler av det siste strekket sammen, før de altså kom inn til mål i Alta sentrum klokka 23.26 fredag kveld.
Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
Årets beste førstegangskjører
Helga Ringbakken kom i mål på FL1200 lørdag morgen. Hun kom i mål med åtte hunder og ble med det årets beste førstegangskjører i denne klassen. Det gjør henne til Rookie of the year. Ringbakken kjører hunder fra Lyngen Outdoor Experiences.
Ringbakken har vært ute på sporet i sju dager, 17 timer og 39 minutter.
Foto: Elisabeth Bergquist / Finnmarksløpet
Sikra niendeplassen
Ola Martinsen (33) fra Hundekjørergruppa Rendalen IL har kjørt inn til en niende plass i Finnmarksløpet. Han kom inn i morgentimene lørdag. Martinsen kom i mål med åtte hunder.
Hei!
Velkommen til dialog hos NRK. Siden du er pålogget andre NRK-tjenester så slipper du å logge
inn på nytt her, men vi trenger ditt samtykke på våre brukervilkår for dialog på nett
Det var på vei herfra, og mot sjekkpunktet i Sirma at hunden døde.
– En sånn hendelse er utrolig trist for både kjører og alle som er involvert i løpet. Denne hendelsen tas alvorlig, uttaler Finnmarksløpet.
– Hvordan preger en slik episode løpet?
– Det preger oss alle. Vi er uhyre glad i hundene våre, og det er som å miste et familiemedlem, sier Hoveid.
Roger Dahl er en svært erfaren hundekjører, som har fullført Finnmarksløpet 24 ganger tidligere. Selv beskriver han det som å miste en nær støttespiller.
– Det er jo en lagkamerat som er død, sier han, og legger ikke skjul på at dødsfallet går inn på ham.
– Det oppleves veldig tungt og trist. Samtidig er man inne i en konkurranse, så man hopper jo ikke bare av, sier Dahl.
En hund i dette spannet tilhørende Roger Dahl døde i dag mellom to sjekkpunkt.
Foto: Knut-Sverre Horn
Døde da Dahl skulle legge ham i slede
– Hva skjedde?
– Det skulle jeg gjerne likt å vite. Mens vi kjørte på vanlig vis, ramler hunden overende. Jeg går opp, og da ligger hunden og hyperventilerer, forteller Dahl.
– Vi sitter der et lite minutt, før hunden reiser seg og er klar. Vi kjører ti meter, før hunden så detter igjen. Så tar jeg ham bakover for å legge han i sleden. I det øyeblikket jeg tar ham opp, dør han, sier Dahl.
Ingenting unormalt med spannet
Sjefsveterinær Therese Berger uttaler gjennom Finnmarksløpet at ingenting var unormalt med spannet.
– Hele spannet til Roger Dahl ble grundig sjekket av veterinærer i Varangerbotn og det ble ikke observert noe unormalt med Dahls hunder. Vi legger til, for de som ikke kjenner Finnmarksløpet, at alle hunder blir sjekket på alle sjekkpunkt.
– Har noe kritikkverdig skjedd?
– Det vet vi ikke, derfor blir det obduksjon, sier Marit Hoveid.
Hunden vil bli transportert til veterinærinstituttet Tromsø for undersøkelser.
Dahl kom inn til sjekkpunkt i Sirma rundt kvart på elleve onsdag formiddag.
Foto: Rune N. Andreassen
Har vurdert om han kan fortsette
Regelverket sier at kjøreren kun kan fortsette videre etter at teknisk delegat, rennleder og/eller løpsveterinær har gitt tillatelse.
Denne vurderinga ble i formiddag gjort på sjekkpunktet i Sirma, dit Dahl kom inn, fortsatt som førstemann, klokka 10.46 onsdag formiddag.
– Jeg fortsetter til Karasjok etter en hvil, sa han da han kom ut av møtet rundt i over tolv.
Og hvilen ble ikke særlig lang. Klokka 13.39 la han i vei mot neste sjekkpunkt.
Klokka 12.25 kom Robert Sørlie inn til Sirma. Han føler med kameraten som har mistet en hund.
– Dette er veldig trist. Selv har jeg aldri opplevd at en hund har dødd når jeg har vært ute verken på løp eller treningstur. Dette er en del av livet, men det er veldig trist og kjedelig for Rogers del, sier Sørlie.
Som nummer tre kom Sigrid Ekran til Sirma klokka 12.33.