NRK Meny
Normal

Vil se på regelverket for «kvoteflyktninger»

Fiskeriministeren vil se på regelverket rundt fylkesbinding av torskekvotene, som gjorde at fiskeren Sondre Kristoffersen så seg nødt til å flytte fra Finnmark for to år siden.

Sondre Kristoffersen går opp leideren fra flytekaia i Alta

Sondre Kristoffersen er hørt av fiskeriministeren, som sier de må se på om dagens regelverk for fylkesbindinga av kvoter har større negativ enn positiv effekt.

Foto: Eirik Hind Sveen

I dag er kvotene for torsk bundet til det fylket man bor i, men for fisker Sondre Kristoffersen i Finnmark gjorde regelverket at familiebedriften var nære på å ende på havets bunn.

Som NRK tidligere har fortalt tok den unge fiskeren familiebedriften med seg ut av fylket. Det på grunn av regelverket om fylkesbinding på torskekvoter, der både kjøper og selger skal ha bodd ett år i det fylket båten selges i.

Etter to år i Nordland kom han sist uke hjem til Finnmark, etter å ha vært «kvoteflyktning».

– Vi kommer ikke til Finnmark for å kjøpe kvoter billig, flytte ut og selge. For meg blir det feil. Så jeg håper de nå fjerner fylkesbindingene. Det betyr mye for alle innen fiskeri om de forsvinner, og vi er et levende eksempel på at fylkesbindingene virker mot sin hensikt, sier Kristoffersen.

Elisabeth Aspaker (H)

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker lover at de skal se på regelverket rundt fylkesbinding av torskekvoter.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Gjennomgang av regleverket

Dette er noe fiskeriminister Elisabeth Aspaker har fått med seg etter NRKs omtale av saken på nett.

Nå ønsker hun å ta en gjennomgang av regelverket.

– Vi må se på om disse fylkesbindingene har samme livets rett som de hadde da de ble innført. Eller om det er en side ved dem som faktisk har større negativ effekt enn positiv effekt, sier Aspaker til NRK og legger til;

– Jeg har ikke sagt at vi kommer til å oppheve dem, men jeg har sagt at vi skal gjennomgå regelverket og se på om dette er noe som vi bør justere på.

Vil oppheve fylkesbinding

Forslaget om en gjennomgang av regelverket fra fiskeriministeren, blir tatt godt imot hos Arbeiderpartiet.

Aps Helga Pedersen sier at partiet ønsker å gjøre om dagens regelverk.

Helga Pedersen

Helga Pedersen i Arbeiderpartiet mener at fylkesbindingene for torskekvoter bør oppheves.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Vi mener at fylkesbindingene bør oppheves nettopp fordi at vi av og til ser den typen utslag som i saka med Kristoffersen-rederiet.

Pedersen mener man kan finne andre løsninger på fylkesbindingene.

– Når man opphever fylkesbindingene, kan man se på andre tiltak for å sikre at Finnmark og Nord-Norge opprettholder sin andel av fiskekvotene i landet. Så man må se på kompenserede tiltak samtidig som man opphever fylkesbindingene og det for eksempel være ved å erstatte den ordningen med landsdelssoner, for eksempel dele kysten i to, sier Pedersen.

– Falitterklæring

Det er et forslag ikke alle er like begeistret for.

– Jeg tenker at det vil være en falitterklæring fra Finnmark hvis man skal åpne for kjøp og salg av kvoter over fylkesgrensene, sier leder i Finnmark Venstre, Terje Soløy.

Han mener at det som er kommet fram i denne saken er at prisen er betydelig lavere i Finnmark enn i resten av landet. Da vil vi ende opp med at faktisk nesten avlt av rettigheter blir solgt ut av fylket til fordel for gunstige priser andre plasser, så sitter vi ribbet tilbake.

Fisker Sondre Kristoffersen håper nå det likevel blir endring av fylkesbindingene.

– Vi solgte to båter for å lette min hverdag. Det er en ærlig sak. Det var for tøft. Vi hadde for mye gjeld. Det gikk såvidt rundt, og det var ikke artig å jobbe seg ihjel for å gå i null hvert eneste år.

Flagget ut - kom hjem

Reder Sondre Kristoffersen er tilbake i Alta. Nå vil han bygge opp rederiet igjen – i sitt tempo. I bakgrunn, hans eneste båt igjen, Korsnesfisk.

Foto: Erik Hind Sveen / NRK