Hopp til innhold

Torsk på ny rødliste

Miljøorganisasjonen Greenpeace har rødlistet all torsk på en nylansert liste, og råder forbrukere fra å kjøpe torsk i butikken.

FRANCE-ECONOMY-AGRICULTURE-FISH

All torsk er rødlistet på en nylansert liste fra Greenpeace. Greenpeace Norge er uenig, og mener listen burde vært mer nyansert.

Foto: LOIC VENANCE / Afp

Greenpeace Norge forteller at de er irriterte over at listen ikke er mer nyansert.

– I listen vi la ut i 2008 sørget vi etter hvert for at torsk fra Barentshavet ble omtalt på en mer nyansert måte. Listen som nå står på Greenpeace sin side er en nylansert amerikansk liste, sier Truls Gulowsen, som er leder i Greenpeace Norge, til Fiskeribladet Fiskaren.

Mener bestanden er god

Truls Gulowsen - Leder i Greenpeace Norge

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, sier det er irriterende at listen ikke er mer nyansert og tilpasset bestanden de forskjellige stedene.

Den nylanserte rødlisten inneholder 22 fiskearter som Greenpeace hevder er så nedfisket at man bør unngå å kjøpe dem i butikken. På listen finner man blant annet kveite, torsk, uer, laks, og kamskjell.

Selv om de i hovedsak er bekymret for bestandene utenfor Canada og USA, som de mener det er nedfisket og truet av dårlig forvaltning, så inkluderes også bestandene i nordøstatlanteren som i dårlig forfatning.

Dette er Greenpeace Norge uenig i. De har fokusert på det negative ved tråling som fangstmetode i torske- og hysefisket, men betegner bestandssituasjonen som god, skriver avisen.

– Vil ikke skade salget av torsk i USA

Den norske fiskeriutsendingen i USA, Egil Ove Sundheim, tror ikke rødlistingen av torsk vil ha effekt på salget av norsk torsk i USA. Til Fiskeribladet Fiskaren forteller han at et stort antall organisasjoner gir råd til forbrukere i det amerikanske markedet.

Arctic Sunrise

Greenpeace Norge har jobbet for å sette fokus på de negative effektene ved trålefiske, men mener bestanden er god.

Foto: Will Rose / Greenpeace

– Andre lister står sterkere enn Greenpeace sin, sier han, og forteller at Greenpeace kampanjen mest sannsynlig er rettet mot det amerikanske og canadiske markedet.

Også han undrer seg over hvorfor listen ikke er mer nyansert i forhold til bildet av tilstanden i de ulike torskebestandene.

– Mens den norsk-russiske forvaltningen av torsk er god, er torskebestanden på østkysten av USA og Canada i elendig forfatning. En tragedie, der det er stopp i det kommersielle fisket, sier han.

EKSPORT REKORD

Egil Ove Sundheim tror salget av norsk torsk i USA ikke vil lide på grunn av rødlistingen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix / SCANPIX

Dermed kan det faktisk resultere i at salget av norsk torsk i USA kan gå bedre enn tidligere. Norge har eksportert en økende mengde torsk til USA, og Sundheim forteller til avisen at det er muligheter for å øke eksporten ytterligere.

I 2014 gikk det 2545 tonn torsk, til en verdi av 102,4 millioner kroner til USA. I første halvår har det gått 1404 tonn til en verdi av 71,6 millioner kroner.