Hopp til innhold

Tobakksforsker: – Befolkningen er feilinformert om skadene ved snusbruk

En stor internasjonal studie konkluderer med at beregnet dødelighet av snus er lik null. – Å kutte røyken og gå over til snus kan være livreddende, mener tobakksforsker.

Are Elvestad snuser

Are Elvestad er en av 500.000 nordmenn som snuser hver dag.

Foto: André Bendixen / NRK

– Jeg tenker ikke daglig på de helsemessige konsekvensene, men jeg vet at det kan være konsekvenser ved å snuse, ja, sier Are Elvestad.

Han er en av 500.000 nordmenn som snuser daglig.

Helsemyndighetene har i lang tid forsøkt å minimere bruken av snus, nå sist ved å innføre nøytral innpakning på snus og røyk. Helsedirektoratets sider er tydelige på at du kan få kreft av å snuse.

Men en ny studie viser at beregnet dødelighet av snus er lik null, skriver forskning.no.

Studien er gjennomført av det internasjonale forskningssamarbeidet Global Burden of Disease (GBD), som med jevne intervaller gjør beregninger på global helse.

snus

Det er stor risikoforskjell mellom å røyke og å snuse, sier forskningsleder for tobakk ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund.

Foto: Tora Krogh / NRK

Nedbygge frykt

Dette er første gang GBD har vurdert risikoen knyttet til bruk av snus og annen røykløs tobakk, og de konkluderer altså med at de ikke kan knytte noen signifikant helserisiko til bruken av snus.

Forskningsleder for tobakk ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, er ikke overrasket over resultatet.

– For 20–30 år siden fryktet vi at snus skulle føre til en ny epidemi av hjerte- og karsykdommer, kreftsykdommer, og være en inngangsport til røyking, sier han.

– Men tilsiget av forskning på dette feltet gjennom de siste to tiårene har vært mer egnet til å nedbygge den frykten vi hadde.

Forskningsleder Karl Erik Lund i SIRUS

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet påpeker at snus ikke er risikofritt, men sier at for de aller fleste ser det ut som at snus sannsynligvis har milde følgeskader.

Foto: Tor Risberg / NRK

Korrigere misoppfatninger

Lund påpeker at snus ikke er risikofritt, men sier at for de aller fleste ser det ut som at snus sannsynligvis har milde følgeskader.

– Befolkningen er ganske desinformert om skadene, når man sammenligner det med røyking. De tror at snusbruk er vesentlig farligere enn det er, sier han.

Han viser til at det fortsatt er 600.000 røykere i Norge, og mange av dem er uhelbredelige nikotinister.

– De trenger et alternativprodukt som er mindre farlig. Da er det viktig at de forstår at det er stor risikoforskjell mellom det å røyke og det å gå over til snus, som faktisk kan være livreddende for røykerne.

Unødvendig

Lund presiserer at det ideelle hadde vært om ingen verken røyket eller snuste, og at det er viktig å forebygge at unge mennesker starter å snuse.

– Vi må opplyse nye generasjoner om at snus er unødvendig. De må få kunnskap om at det vil føre til avhengighet og økonomisk belastning, sier han.

– Så vi må gjøre to ting på én gang: Vi må tilføre røykerne et motiv til å gå over til et skadereduserende alternativ, samtidig som vi må passe på at informasjonen ikke forstås av ungdom som at snus er risikofritt.

  • Helsedirektoratet ønsker ikke å kommentere denne saken, men sier til NRK at de forholder seg til Folkehelseinstituttets rapport fra 2014, når de utarbeider retningslinjer. Denne rapporten setter snusbruk i sammenheng med blant annet tannkjøttskader, diabetes, og kreft.