Hopp til innhold

Sydvaranger Gruve til kamp mot hørselsskader

Spesialtilpassede øreplugger til 700.000 kroner skal hindre hørselskader hos de ansatte.

Sydvaranger gruver

Sydvaranger har omlag 400 ansatte som jobber i et støybefengt miljø. Hovedverneombudet mener de ansatte må ivaretas om det er aldri så trange kår i gruveindustrien.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Vi har gått til anskaffelse av moderne utstyr som skal beskytte hørselen, forteller en svært fornøyd Kjell Kristiansen, som er hovedverneombud.

Kjell Kristiansen

Hovedverneombud Kjell Kristiansen med de gamle øreklokkene var tunge å gå med på hodet igjennom en lang arbeidsdag og mange fikk nakke og skulderproblemer.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Det koster bedriften opp i mot 700.000 kroner å kjøpe inn øreplugger til alle.

Hovedverneombudet mener de ansatte må ivaretas om det er aldri så trange kår i gruveindustrien.

– Sydvaranger Gruve sliter med å holde hodet over vann, men helsa til de ansatte kan ikke måles i kroner og øre, mener Kristiansen.

Sydvaranger har omlag 400 ansatte som jobber i et støybefengt miljø.

En undersøkelse avslørte at flere av de ansatte har nedsatt hørsel. Bedriften har ikke fått noen krav om bedre hørselvern, men da det viste seg at de gamle øreklokkene slapp inn uønsket støy, valgte vi å komme framtidige klager i forkjøpet, forklarer Kjell Kristiansen.

Folkehelseproblem

Tusenvis av mennesker lider av store hørselskader på grunn av støy. Det sier Anders Hegre, som er generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

Anders Hegre, generalsekretær i Hørselhemmedes landsforbund

Anders Hegre, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund synes Sydvaranger fortjener en blomst for tiltaket.

Foto: Marte Solbakken / NRK

– Hørselsskader er absolutt på vei til å bli et stort folkehelseproblem her i Norge, sier han.

Hørselsskader topper skadestatistikken i Arbeidstilsynet, hvert eneste år. Det ligger mellom 1500 -2000 hvert eneste år. Og det er jo et betydelig folkehelseproblem. HLF er veldig glad hver gang store bedrifter og samfunnsaktører tar dette på alvor.

Generalsekretær i HLF, Anders Hegre, sier at alt for mange bedrifter synder ved å utsette arbeidsfolk for skadelig støy. Han synes tiltaket ved Sydvaranger Gruve er svært positivt.

– Dette er jo en gladsak. Dette er bare tommelen opp for Sydvaranger. Det er kjempebra. De skal få en blomst fra oss, lover en fornøyd Hegre.

Gir positive ringvirkninger

Audiograf Nann-Helen Jespersen ønsker at mange flere tok hørsel på alvor. Hun roser innsatsen til Sydvaranger Gruve. Tiltaket har skapt positive ringvirkninger bekrefter hun.

Audiograf Nann-Helen Jespersen

Audiograf Nann-Helen Jespersen har støpt spesialtilpassede øreplugger til alle på Sydvaranger Gruve

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Jeg har faktisk hatt ganske mange firmaer som har kommet, etter at de har sett hva Sydvaranger har gjort.

Jespersen er svært opptatt av å forebygge støyskader. Hun har jobbet med hørsel i mange år og sett konsekvensene av hørselstap på grunn av støy.

– Man skulle tro at når man har et hørselstap så vil man ikke ha problemer med å høre høye lyder. Men med støyhørselstap så får man gjerne også ubehag og klarer ikke å være i situasjoner hvor det er støy, sier Jespersen.

Audiografen forteller at tinnitus kan oppstå og det kan gå utover taleoppfattelsen. Det er også problematisk når det er mange personer tilstede. Det kan være veldig vanskelig å følge med i samtaler.

Støypropper med hørselshjelp

– I utgangspunktet så har vi to typer støypropper, forteller hovedverneombud Kjell Kristiansen. Den ene blir kalt passiv og den andre aktiv. Aktivt er egentlig høreapparat med teleslynge og en forsterker, som skal kompensere for den skaden du egentlig har.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Passive øreplugger som er tilpasset individuelt

De nye ørepluggene veier knapt 20 gram og det gjør en stor forskjell.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Det er også sånn at om arbeiderne går med støydemperne på seg så hører de hva de andre operatørene snakker om, og de hører hva kontrollrommet sier. De hører i det hele tatt hva som foregår, og det er veldig nødvendig for å ivareta sikkerheten, poengterer hovedverneombudet.

Det har blitt utrolig mange bilturer for å få alle gruvearbeiderne ned til Hørselshjelpen i Kirkenes, for å ta avstøpning av øregangene deres.

– De ansatte kommer med overveldende god tilbakemelding på det nye utstyret, sier Kristiansen og smiler bredt.

Hørselvern med høreapparat

Høreapparat med teleslynge og en forsterker, som skal kompensere for allerede oppstått skade.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK