Hopp til innhold

Flere yngre mennesker får hørselsskader

Støy skader hørselen til stadig flere. Hver uke får Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) 200 nye medlemmer.

Støy

Risikoen for å utvikle hørselsskader varierer fra person til person, men de fleste av oss skal kunne jobbe i maks 85 dB, som er det høyeste tillatte støynivået i arbeidslivet.

Foto: Birgit Reitz-Hofmann

Anders Hegre, generalsekretær i Hørselhemmedes landsforbund

Generalsekretær i HLF, Anders Hegre.

Foto: Marte Solbakken / NRK

– De tallene myndighetene har, når det gjelder hørsel og hørselstap, er 20 år gamle. Det er ikke godt nok, sier generalsekretær i HLF, Anders Hegre.

Siden begynnelsen av desember i fjor, har nær 1600 nordmenn meldt seg inn i forbundet, som snakker om at hørsel har fått en ny vår.

I 2017 skal Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) gjøre sin fjerde folkehelseundersøkelse siden 1984. Hørsel har ikke vært en del av undersøkelsen siden 1995. Det bør den bli igjen, mener HLF.

– Det er helt avgjørende at vi får hørsel inn i den undersøkelsen som skal gjøres i 2017. Stadig flere yngre får hørselskader, og det er myndighetenes å finne riktige tiltak for å møte denne folkehelseutfordringen, mener generalsekretæren.

Spraker i ørene

Kjell Vidar Røyne

ØDELAGT HØRSEL: Kjell Vidar Røyne jobbet tidligere som DJ og er ikke i tvil om at det har skadet hørselen hans.

Foto: Per Kristian Lund

Byggebransjen, utelivsbransjen og industrien er tre av verstingene på støylista til Arbeidstilsynet.

Kjell Vidar Røyne (44) jobbet 17 år på utesteder og restauranter og har fått varige skader på hørselen sin.

– Det skal ikke mye til. Hvis noen skrur opp volumet på radioen i bilen for eksempel, så begynner det ganske umiddelbart å sprake i ørene mine.

Sprakingen sammenligner han med den samme lyden som man får i en høyttaler som er sprengt.

– Det er fryktelig ubehagelig. Og jeg er ganske sikker på at det er konsekvensen av årene med høy musikk i ørene, sier Røyne.

– Noen har glassører

Risikoen for å utvikle hørselsskader varierer fra person til person, men de fleste av oss skal kunne jobbe i maks 85 dB, som er det høyeste tillatte støynivået i arbeidslivet, i åtte timer om dagen uten å få hørselsskade.

– Vi pleier å si at noen har glassører og andre har steinører. Noen kan få hørselsskade etter en dag med 85 dB, mens andre kan jobbe med det lydnivået uten å få hørselsskader i det hele tatt, sier overlege i Arbeidstilsynet, Tone Eriksen.

Hun understreker at det er viktig å skille mellom hørselskader og helsefarlig støy. Åtte timer i 83 dB støy skader kanskje ikke hørselen din, men det kan være irriterende og utløse stress som igjen gir høyt blodtrykk og muskelplager.