Hopp til innhold

Styrket rubel: – Russerne vil handle i Norge igjen

Den russiske rubelen har styrket seg de siste månedene, etter bunn-noteringer på starten av året. Nå tror man igjen på økt grensehandel i Kirkenes.

I dag åpnet Coop sin handelspark i Kirkenes.
En stor økning i russertrafikk i årene før Ukraina-krisa, gjorde at mange kjøpesenterkjeder fattet interesse for byen.
Men trafikken over grensa har stupt det siste året. 
Minst tre hundre biler fylte parkeringsplassen utenfor Coops nye handelspark i Kirkenes et kvarter før åpningen. Lange løer med handleglade Kirkenesværinger strakk seg inn i senteret, som mange tro bli bra for kommunen.
Kassa-apparatene gikk varme de første timene. Og også russere på handletur bidro til det, til tross for at en fjerdedel av russertrafikken er blitt borte det siste året. En av årsakene har vært en svak rubel forårsaket av lave olejpriser, og sanksjoner i etterkant av annekteringen av Krim. Nå snur det spår russerne selv.
Smilet satt løst for sjefen for det nye senteret, som blir det største i Øst-Finnmark. En mangedobling av trafikken over den norsk-russiske grensen årene før Ukraina-krisen gjorde at flere kjøpesenterkjeder kastet sitt blikk på Kirkenes og ble dratt frem også av Coop. Men nedgangen i russertrafikk det siste året er uproblematisk for senteret hevder lederen.
Lange og seiger køer med handleiverige Finnmarkinger preget det som er Øst-Finnmarks største handelsenter idag. Og køerne vil bli mer preget av det russiske fremover spår enkelte.

Jevgenij Jevdokimov er en av mange russere fra Murmansk som pleier å ta seg handleturer til Norge. Her er han på åpningen av Coop handelspark 11. juni.

– Rubelen er blitt sterkere, og folk vil komme tilbake til Norge for å kjøpe varer her. Jeg tror situasjonen vil bli bedre for grensehandelen fremover, sier Jevgenij Jevdokimov. Han kommer fra Murmansk, og er en av russerne som fortsatt reiser til Norge for å handle.

Fra 2014 til nå i 2015 har grensetrafikken over Storskog mellom Norge og Russland gått ned med nesten 25 prosent. Men de siste månedene har fallet flatet ut, og trafikken ser ut til å stabilisere seg.

Tror på opptur

Russerens analyse av situasjonen deles av Britt Erna Christensen fra Kirkenes. Hun pleier ofte å handle i Russland. Ut fra prisene hun ser der, tror hun at en liten bedring i rubelen er nok til at russerne kommer tilbake til Norge og Kirkenes.

Jens-Arne Johnsen daglig leder Coop handelspark Kirkenes

Jens-Arne Johnsen i Barlindhaug eiendom er daglig leder av Coop handelspark. Flere russere vil være en bonus for oss, sier han.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det er ikke så voldsomt stor forskjell på prisene på mange varer, så jeg tror det vil strømme på med russere om bare økonomien deres blir litt bedre, sier Christensen.

Og i Sør-Varanger kommune er det mange som håper at den nye handelsparken vil bidra til vekst, med russerne som en av suksess-ingrediensene.

– Jeg tror den vil trekke folk fra hele Øst-Finnmark samt Russland, så det tror jeg blir bra for kommunen, sier Paul Yngve Hansen som selv tok turen på kjøpesenteret for å få seg ny vaskemaskin.

Britt Erna Christensen på handletur

Britt Erna Christensen fra Sør-Varanger pleier å handle i Russland. Hun tror kun en liten bedring av den russiske rubelen vil gi seg utslag i Kirkenes.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Trenger ikke russerne

Men ifølge daglig leder for handelsparken Jens-Arne Johnsen er ikke de avhengig av russerne skal innta Kirkenes i samme grad som før. En uttalese som kommer til tross for at nettopp den økende russertrafikken man tidligere så, gjorde at flere kjøpesenterkjeder vurderte å etablere seg.

– Vi er først og fremst et regionsenter, så tar vi det russiske markedet som en bonus, sier Johnsen.

Redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer-redaktør sier at det ikke bare er prisene som trekker russere til Norge.

– Rubelkursen er viktig for grensehandelen, men jeg ser også at mange russere kommer til Kirkenes nå for å kjøpe vestlige matvarer som ikke lengre er å oppdrive i russiske matbutikker som en følge av Russlands selvpålagte sanksjoner.

Ikke bare positive utsikter

– Nå kan det se ut til at den økonomiske situasjonen i Russland har stabilisert seg, og at reiselysten til utlandet er på vei tilbake, sier Olga Philippenko i Innovasjon Norge i Russland.

En euro koster idag rundt 60–65 rubler, mens det sommeren 2014 kostet mellom 40–45 rubler per euro. Philippenko tror russerne vil komme sterkt tilbake som turister i Norge, men ser også at det fortsatt er store utfordringer i russisk økonomi.

– Det russiske bruttonasjonalproduktet forventes å oppleve en nedgang på rundt 3 prosent i 2015. Til sammenligning økte det med 0,6 prosent i 2014, forklarer hun.

Arbeidsledigheten i Russland ser også ut til å høyere, og 6,4 prosent av russerne er forventet å være uten arbeid i år, mot 5,3 prosent ifjor.

Kirkenes hanelspark hovedinngang

Både eksperter og menigfolk har tro på at flere russere vil ta turen til Norge fremover. Og da er Coops handelspark i Kirkenes et av stedene man håper de skal legge igjen penger.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark