Hopp til innhold

Søppel skremmer bort turister: – Bryter med forventningene om Finnmark

Søppel på rasteplassene i Finnmark skremmer turister. Ansvarlig entreprenør legger seg flat.

Turist og søppel

Bobilturist Nancy Smith er skremt av rasteplassene i fylket.

Foto: Stian Sætermo

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det er mye plast, flasker, poser og alt mulig søppel. Man tror ikke at det skal finnes sånne rasteplasser som vi har sett på fjellet her i Finnmark. Vi klarer ikke engang

Truse på rasteplass
Foto: Stian Sætermo

stoppe opp, vi kjører bare videre, forteller bobilturist Nancy Smith fra Sverige.

NRK skrev i mai om forsøpling av rasteplasser i fylket. Statens vegvesen lovte da å rydde opp på rasteplasser og langs veiene. Da NRK sjekket de samme rasteplassene nå i slutten av juni, viser bildene tydelig hva de svenske bobilturistene snakker om.

Truser og oljefat

Det flyter fremdeles over av søppel på en del rasteplasser og langs veien. NRK fant alt fra gamle menstruser til store oljedunker, flasker, toalettpapir og annet søppel.

– Etter vintersesongen skal det være et særskilt fokus på vårrengjøring, med fokus på fjerning av søppel, feiing, spyling, fjerning av materialer, gjenstander, stein, døde dyr og så videre. Vintersesongen regnes for å være ferdig 1. mai, eventuelt innen 17. mai der de klimatiske forholdene tilsier det, forteller Bjørg-Anita Joki, avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Finnmark.

Søppel i veikanten

– Det er fortsatt noen plasser hvor entreprenørene ikke har gjort jobben i henhold til kontrakten, blant annet med å fjerne søppel. Det er Statens vegvesens ansvar, og dette vil vi følge opp. I verste fall kan vi gå til økonomiske sanksjoner, ved å holde tilbake deler av utbetalingene forteller Bjørg-Anita Joki avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Finnmark.

Foto: Stian Sætermo

Legger seg flat

Statens vegvesens frister for opprydning har for lengst har gått ut, og entreprenørene som har ansvaret for opprydningen klarer ikke å ta unna de store søppelmengdene. Mesta har flere kontrakter med Statens vegvesen om rydding av veier.

– Dette er beklagelig, og slik skal det selvfølgelig ikke være. Det er vårt ansvar at det ser bra ut i henhold til de kontraktene vi har med Vegvesenet, og at bilistene og turistene som kommer til fylket vårt får en positiv opplevelse. Når det er sagt er det en utfordring med forsøpling langs veiene, men her må vi rett og slett bare ta oss sammen og ordne opp så fort som mulig, sier distriktssjef Jan Edvard Nilsen i Mesta.

Private søppelplasser

Stian Sivertsen, anleggsleder i Veidekke i Finnmark, sier at de har store utfordringer med søppel langs veiene, snuplasser og rasteplasser.

– Utfordringene er så store at det er et problem å få ryddet skikkelig opp. Vi ryddet 80 tonn søppel på de 52 milene med vei vi hadde ansvaret for i fjor. Det er en økning på 30 prosent siden i 2012. Cirka 80 prosent av dette er privat søppel og ikke avfall fra veifarende. Folk bruker rasteplasser som private søppelplasser. Vi er fortvilet, sier han.