Hopp til innhold

Slik gjør du hytta vinterklar

Nå begynner vinteren og banke på døra til de fleste, her er noen tips for hvordan man kan hjelpe fritidsboligen å overleve.

Fjellhytte på Høvringen

For å bevare familiehytta lengst mulig er det en rekke ting man kan gjøre for å unngå skader. Forsikringselskapene får hver vinter melding om en rekke skader som enkelt kunne vært unngått.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Hyttekulturen står fortsatt sterkt i Norge. Og mens mange av hyttene våre er bygd med vinterværet i tankene, er det fortsatt mulig at skader av frost og uvær kan forekomme. Vi har samlet sammen noen huskeregler for deg som kanskje er litt bekymret for hytta før kulda setter inn.

– Forbered deg på vinteren allerede nå, så slipper du plutselig å stå der med frostsprengte vannrør og kjedelige vannskader, sier pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

Han sier iskalde vinternetter kan gi hard frost, og at forsikringsselskapene årlig mottar en rekke skademeldinger som følge av frost.

– I mange tilfeller er det skader som med enkle grep kunne vært unngått, sier Steen.

1. Steng av vannet

Temperaturer som går opp og ned kan gi store skader for rør og innbo, i verste tilfelle kan disse rørene sprekke og skape store vannskader som fører med seg mugg. Derfor er det lurt å koble fra hageslange og stenge av vannet som går til utekran.

Det er også lurt å stenge av hovedstoppekranen og varmepumpen hvis hytta står ubebodd over en lengre periode. Dette sparer både strøm og vann noe som ikke bare er godt for miljøet, men det forhindrer også at rør som bærer store mengder vann ikke ødelegges og begynner å lekke.

2. Lukk vinduer og ventiler

Det er ikke bare mennesker som foretrekker en varm hytte, spesielt nå på disse vintertider er fort gjort at smågnagere som rotter og mus kan smyge seg inn slike åpninger. Skjer dette er det lurt å ta kontakt med skadedyrkontrollen som kan fjerne disse for deg.

Rotte i hus

Husdyr som dette er sterkt oppskrytt.

Foto: ANTICIMEX

Det kan kansje kan virke hyggelig med et lite husdyr som kan holde deg i selskap over lange vinternetter, men disse gnagerne gjør store skader på isolasjon og treverk. Vi annbefaler å se etter muselorter bak møbler og skap og se om det er revet noen hull i panelet.

OBS: Det er ikke lurt å prøve å fjerne rotter selv, mangel på mat kan gjøre dem villig til å gå tå-til-tå med et voksent menneske, blir du bitt MÅ du ta kontakt med legevakt så raskt som mulig.

3. Måk snø fra tak, terrasser og langs husveggen

Snø er ganske lett i seg selv, men blir det varmere kan små mengder snø trekke til seg vann som kan føre til store vannskader. Spesielt om våren når snøen smelter er det viktig å måke så mye som sulig vekk. Snø kan plutselig veie flere tonn som kan gi store skader på tak og uteterrasser.

Oppstår det skader som følge av tung snø på taket, er det viktig å stive av og sikre bygningen. Om mulig: rydd unna snøen slik at skadene ikke forverrer seg.

Taket på et lagerbygg i Maine har rast sammen etter snøvær

Et lagerbygg i Maine som raste sammen på grunn av tung snø.

Foto: Joel Page / Ap

4. Forbered hytta for dårlig vær

– Det er viktig å huske at klimaendringer gir større nedbør og sterkere vind. sier DNTs hytteansvarlig Jan Erik Reiten. – Sjekk at ting fortsatt står etter uvær, vi har sett at ting som vi trodde kunne ta vinden er nå blitt blåst til alle veier.

Uvær i seg selv kan skape store skader på privat eiendom, derfor er det viktig å huske at ting som står ute burde bli sikret så godt som mulig, det er også viktig at takrenner og avløp ikke er tettet til siden mulighetene for vannskader er store viss dette skjer.

– Nå burde man sjekke taket oftere en man gjorde før, siden nedbørsmengden har økt i de siste åra. Forteller Jan Erik Reiten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark