Sex-dukker på vei til Finnmark

Politiet etterforsker en finnmarking som skal ha forsøkt å skaffe seg sexdukker som framstiller mindreårige barn. – De kan bryte ned terskelen for å begå virkelige overgrep, frykter politimesteren.

Tolletaten med sexdukker fremstilt som naturtro barn
Foto: Tolletaten / NTB scanpix

– Jeg kan bekrefte at vi i noen uker har etterforsket en sak som ligner på det som ble kjent i mediene i dag, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark til NRK.

En mann er siktet i saken.

– Vi ser om han har begått andre straffbare forhold, og har tatt beslag i datautstyr for å se om det ligger annet materiale der.

Ellen Katrine Hætta

Ellen Katrine Hætta

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Tollvesenet har beslaglagt 21 dukker, og tre av dem er bestilt til Troms og Finnmark.

Den norske straffeloven rammer alle framstillinger som seksualiserer barn, uansett om barn faktisk er blitt misbrukt.

Senker terskelen

Både Kripos og politimesteren legger vekt på at dukkene som har dukket opp i det siste er svært naturtro.

– Dukkene er veldig virkelighetsnære. Vi er redd for at de bryter ned en terskel for å begå kontaktovergrep, sier Hætta.

– Det vi har satset på i mange år er å forebygge at folk begår kontaktovergrep. Derfor er også internett viktig å forfølge. Slik jeg ser det, utgjør de en risiko for å begå kontaktovergrep, sier Hætta..

– Tradisjonelt sier vi om alle typer lovbrudd at tidlig intervensjon lønner seg. De som lar seg korrigere, blir korrigert.

Usikker sammenheng

Pål Grøndahl, psykologspesialist og forsker, er ikke så sikker på at de som bruker slike sexdukker har en større risiko for å forgripe seg på barn.

– Ut fra den erfaringen jeg har som sakkyndig i en rekke overgrepssaker, og ut fra det jeg har lest og jobbet med som forsker, har jeg ikke kommet over at det er noen direkte sammenheng, sier Grøndahl til NRK.

Han synes det ville være interessant å forske på hva man finner hos dem som nå har forsøkt å skaffe seg små sexdukker.

Kan ha en funksjon

– Hvis det er mye annet overgrepsmateriale hjemme hos dem, kan man tenke seg at dukkene har en funksjon i en ellers nokså grenseløs tilværelse. «Det er ikke så galt med en dukke», vil de kanskje si. Og det kan være at det stanser der.

Grøndahl trekker linjene til debatten om hvorvidt porno gir flere overgrep, og om voldelige filmer og TV-spill gir mer vold.

– For noen er svaret ja, for de fleste er det nei. Jeg vil være veldig forsiktig med å si at sexdukkene automatisk fører til overgrep. Jeg forstår bekymringen for at det kan gjøre det, men vi har ikke belegg for å si at det er en generell regel, sier Grøndahl.