NRK Meny
Normal

Se valgdebatten i Loppa: – Næringsutvikling vil forhindre forgubbing

Etter at Loppa ble kåret til Norges verste kommune, ble temaene fraflytting og bolyst tatt opp på den direktesendte valgdebatten som arrangeres av NRK Finnmark og Amedia. Se hele debatten i videoen.

Vil skape bolyst i Loppa

Se hele valgdebatten fra Loppa her.

Valglogo

Loppa er en av kommunene i Norge med størst befolkningsnedgang. Nå har kommunen litt under tusen innbyggere, men Statistisk sentralbyrå mener at Loppa vil ha litt over seks hundre innbyggere i 2030.

Folk flytter og de gamle blir igjen.

– Bare en gjeng gamle gubber

Senterpartiets Fabrice Caline
Foto: Eirik Hind Sveen/NRK

Tirsdag ble temaet tatt opp på den direktesendte Tv-debatten til NRK-Finnmark og Amedia. Politikerne diskuterte hva som skal til for å få flere ungdommer - og ikke minst kvinner til å flytte til Loppa.

– Det var jo synd at det var jeg som møtte opp, for vår førstekandidat er jo en ung kvinne. Ellers er vi bare en gjeng gamle gubber. Vi gjenspeiler vel dessverre kommunen, sier Fabrice Caline fra Loppa Senterparti.

Han ble svar skyldig på spørsmål om hva som skal til for å få flere ungdommer og kvinner til å flytte til Loppa, og hindre forgubbingen som i dag ser ut til å være tilfellet.

– Vi har vært nede i én barnefødsel i året

Stein Thomassen

Ordførerkandidat for Loppa Arbeiderparti, Stein Thomassen, sier det antageligvis blir 6-8 barnefødsler i kommunen i år.

Ordførerkandidat for Loppa Arbeiderparti, Stein Thomassen, sier de må gjøre kommunen til en mer attraktiv bo- og levekommune.

– I det øyeblikket vi klarer å være attraktiv og skape gode, trygge arbeidsplasser, så kommer folk tilbake. Næringsutvikling vil være det absolutt viktigste for å møte den forgubbingen som er, sier Thomassen.

Han mener likevel at det ikke ser helt svart ut.

– Vi har vært helt nede i én barnefødsel i vår kommune i løpet av et år, og til nå i år er det vel født 3 eller 4 barn i Loppa, og det ventes 3 eller 4 til, sier han.

Ordførerkandidat Hans Roald Johnsen fra SV tror at fiskebruket i Øksfjord kan bli en viktig ressurs når det kommer til tilflytning.

– Mange familier vil flytte tilbake til Loppa, men det nytter ikke at en familie flytter hit, og så er det bare en som får jobb. Vi hadde tilflyttere fra inn- og utland i Øksfjord før fiskebedriften ble stengt. Det håper vi skal skje igjen om vi får fiskebruket opp og gå, sier Johnsen.

Kritisk til hvordan kommunen er blitt styrt

Ståle Sæther i Loppa Høyre representerer opposisjonen på møtet, og er kritisk til hvordan kommunen er blitt styrt de siste årene.

– Det Loppa har mislyktes med er samfunnsutviklerrollen. Vi har ikke utviklet samfunnet her, vi har bare sett befolkningsnedgang. Det ansvaret ligger hos mine kollegaer her på valgmøtet, fordi man har ikke hatt lyst til å ta upopulære valg, som å kutte i tjenestetilbud og kutte i administrasjonsutgifter.

Han viser til en rapport i Finnmark Dagblad som viser at kommunen har den dyreste administrasjonen av alle kommunene i Finnmark.

– Vi må begynne å utvikle samfunnet, det må vi sette av penger til, sier han.

Loppa-politikerne like etter debatten

Loppa-politikerne rett etter møtet. Fra venstre: Hans Roald Johnsen, ordførerkandidat for SV, Stein Thomassen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Fabrice Caline, 2. kandidat for Senterpartiet og Ståle Sæther, varaordførerkandidat for Høyre.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK