Normal

Russisk Bellona-leder slapp straff for agentvirksomhet

Bellona i Murmansk fikk en bot som var langt under minstestraffen for utenlandske agenter, og lederen slapp helt unna straff.

Nils Bøhmer

FORTSATT AGENTER: Bellona-leder Nils Bøhmer er glad for mild straff i Murmansk, men Bellona er fortsatt stemplet som fremmede agenter og må reorganisere seg i Russland.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Etter en tre-fire timer lang rettssak ble Bellona Murmansk ilagt en bot på 50.000 rubler (7500 kroner) for å ha unnlatt å frivillig registrere seg som utenlandsk agent. Dette er langt under minimumsstraffen på 300.000 rubler, sier daglig leder Nils Bøhmer til NRK.

Han er lettet over utfallet av rettssaken i den lokale domstolen, som endte med at kontorets leder Andrej Zolotkov ikke ble bøtelagt overhodet.

– I tilsvarende saker har daglig leder i slike utenlandske organisasjoner blitt idømt en bot på 200.000 rubler og oppover.

– Et signal til Moskva

Russisk lov krever at politiske organisasjoner som får støtte fra utlandet frivillig skal registrere seg som «fremmede agenter». Bellona mener de ikke faller inn under lovens definisjon.

– Når vi først skulle bli bøtelagt for noe vi mener vi ikke har gjort galt, så er det i alle fall gledelig at boten er langt under minimumsstraffen. Det kan jo tyde på at dommeren her kanskje har lyst til å sende et signal til justisministeriet om at de kanskje ikke har hatt en riktig avgjørelse da de sa at Bellona Murmansk var utenlandske agenter.

– Hva får avgjørelsen å si for Bellonas framtid i Murmansk?

– Vi er jo fremdeles regnet som en utenlandsk agent, så vi vil nå finne andre muligheter til å jobbe som en frivillig organisasjon i Murmansk. En aktuell mulighet er å registrere oss som en filial av Bellona Norge i Murmansk. Da vil man i hvert fall slippe å si at man er en utenlandsk agent, altså en quisling i russiske øyne.

Atomopprydding

Kontoret i Murmansk var Bellonas første i utlandet, og åpnet i 1994.

– Det er et viktig kontor for oss. Tre ansatte gjør en viktig jobb med å avdekke og påpeke utfordringer med blant annet opprydding av atomavfall i regionen, sier Bøhmer.

Han tror det kan ha vært til deres fordel at de i forrige uke arrangerte en stor konferanse i Murmansk sammen med de lokale med atommyndighetene.

– Der var det hundre deltakere, det kom Duma-medlemmer fra Moskva, og alt som kunne krype og gå og som mener noe om atomoppryddingen i Nordvest-Russland. Det kan også ha påvirket det russiske rettssystemet, sier Nils Bøhmer.