Hopp til innhold

Ser lyspunkter for russisk opposisjon

For første gang på ni år har uavhengige kandidater en reell mulighet til å kapre en plass i Russlands folkevalgte forsamling.

Svetlana Gannusjkina og Lene Wetteland

Lene Wetteland (til høyre) i Helsingforskomiteen har fulgt utviklingen i Russland i en årrekke, og nå ser hun noen lyspunkter for opposisjonen. Her er hun sammen med den russiske menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina på Storskog ifjor vinter.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Om en uke er det valg til ny nasjonalforsamling i verdens største land.

– De mest optimistiske i Russlands liberale opposisjon håper på 20 uavhengige Duma- medlemmer, sier seniorrådgiver Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité.

Russland-forsker Helge Blakkisrud ved Norsk utenrikspolitisk institutt tør ikke gjette på et antall.

– Men jeg er ganske sikker på at vi får enkelte «slengere» fra nasjonalistiske og liberale partier inn i Statsdumaen, sier han til NTB.

Russisk politikk er totalt dominert av Vladimir Putins støtteparti Det forente Russland og tre «lojale» partier som så å si alltid støtter presidenten.

Dumaen i Moskva

Statsdumaen i Moskva. 18. september skal russerne velge hvem som skal sitte her de neste årene.

Foto: Alexey SAZONOV / AFP

– Lyspunkt

Hvis kandidater utenfor de fire store partiene kommer inn i Dumaen og får en talerstol, kan det bety noen flere kritiske spørsmål mot Putin.

– Fremgangen er liten, og forhåpningene små, men det finnes lyspunkter. Dette er første gang så mange reelle opposisjonskandidater stiller og faktisk har en sjanse til å bli valgt inn, sier Wetteland til NTB.

Årsaken er at Russland har gått tilbake til et kombinert valgsystem. Det innebærer at halvparten av de 450 representantene skal velges proporsjonalt fra partilister, mens et tilsvarende antall velges fra enmannskretser.

Endret spillereglene

Dette systemet ble avskaffet da Putin strammet grepet etter gisseltragedien på en skole i Beslan i 2004, men gjeninnføres nå.

Beslutningen ble tatt etter at anklager om valgfusk utløste store demonstrasjoner etter parlamentsvalget i 2011.

– I stedet for å etterkomme kravet om nyvalg endret man igjen på spillereglene, sier Blakkisrud, som leder NUPIs avdeling for Russland og Eurasia.

– Det gjør det lettere for partier å registrere seg. På papiret er det bra, men i praksis har det ført til stor fragmentering og mange rivaliserende småpartier. I dag finnes det 70 registrerte partier, men kun en håndfull har mer enn én prosents oppslutning, sier han.

– Enmannskretsene senker terskelen for deltakelse og gjør at flere aktører har en mulighet. Men Det forente Russland sitter med de «administrative ressursene» og kan mobilisere statsapparatet til støtte for sine kandidater.

Risikabelt

Sperregrensen på fem prosent gjør det også vrient å komme inn i Dumaen. Opposisjonen har derfor forsøkt å mobilisere støtte til sterke kandidater i enmannskretser.

Mikhail Khodorkovsky

Mikhail Khodorkovskij har gjennom stiftelsen otkritaja Rossija støttet 19 kandidater foran Duma-valget.

Foto: STEFFI LOOS / Reuters

Den tidligere oljefyrsten Mikhail Khodorkovskij har støttet 19 kandidater gjennom stiftelsen Otkritaja Rossija – Åpent Russland.

Men mange opposisjonelle betaler en høy pris for sitt politiske engasjement.

Aleksej Navalnyj opplevde at broren ble fengslet og han selv fratatt muligheten til å stille til valg.

Boris Nemtsov fra partiet Parnas ble skutt og drept rett ved Kreml i fjor vinter.