Politisk brudd overfor Russland

– Norges forhold til Russland de siste årene har vært for konfronterende og lite beroligende, sier Russland-ekspert.

Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev

Julie Wilhelmsen, NUPI-forsker og Russland-ekspert, mener det er mer viktig enn noensinne å ha god dialog med Russland. Her fra signeringen av delelinjeavtalen i Murmansk høsten 2010 med Russland president Dmitrij Medvedjev og statsminsiter Jens Stoltenberg.

Foto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara / NTB scanpix

Regjeringen har håndtert naboskapet til Russland dårlig, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre forrige uke.

Julie Wilhelmsen sier Støre har et poeng. Hun er NUPI-forsker og Russland-ekspert og mener situasjonen i Ukraina truer forholdet mellom Norge og Russland i nord.

Julie Wilhelmsen.

Julie Wilhelmsen er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Foto: Christopher Olssøn / Nupi

Derfor er det ekstra viktig for Norge å opprettholde en tettere kontakt med det store nabolandet i øst, forklarer Wilhelmsen.

– Ikke for å godkjenne Russland på noen måte, men fordi det av pragmatiske grunner er klokt å gjøre når man er i en heftig konfliktsituasjon hvor det er lett å misforstå den andres intensjoner som veldig offensive – selv om de kanskje ikke er det.

Politisk ubalanse

Solberg-regjeringen har lagt seg på en linje klart forskjellig fra den Norge alltid har hatt ovenfor Russland, selv under den kalde krigen, mener Wilhelmsen.

– Jeg tror ikke det er feil å si vi ikke har den samme balansen i politikken som vi hadde under den kalde krigen. Verken med retoriske eller praktiske tiltak da vi nå ikke synes det er viktig å signalisere til Russland at vi ikke lar utenlandske makter ha et stort militært nærvær på norsk jord.

Jonas Gahr Støre mener det er fint mulig å ha en dialog med Russland selv om Norge støtter opp mot sanksjonene, og peker på Finland som har hatt langt mer politisk kontakt med Russland det siste året enn Norge.

– Jeg tror vi kunne hatt flere møter på politisk nivå, både for å ta opp problemer og komme med forslag som kan gjøre dette samarbeidet, langs en grense hvor vi er helt avhengige av kontakt, bedre.

USA er spesielt problematisk

Wilhelmsen vurderer i dag forholdet mellom Norge og Russland som meget spent.

– Den spenningen som i utgangspunktet dreide seg om det som skjedde i Ukraina har nå smittet over på store deler av den bilaterale politikken i nord.

Forsvarsminister Ine Marie Søreide

Både amerikanske og britiske soldater skal krige seg gjennom Finnmark sammen med Brigade nord under øvelsen Joint Viking. For anledningen har forsvarsminister Ine Marie Søreide nå inntatt Lakselv, der hun skal overnatte på kommandoplassen i to døgn.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Fra et russisk utsyn er spesielt USA problematisk fordi de ser på USA som en hegemonisk makt i verdenspolitikken, som forsøker å dominere verden, også militært, forklarer Wilhelmsen.

– At amerikanske baser og militær infrastruktur kommer nærmere og nærmere deres grenser, og på alle kanter av landet rent geografisk, er dermed Russland ekstremt opptatt av.

Russland-ekspert Wilhelmsen sier det er mer viktig enn noensinne å snakke med motparten. Vi må ha gode diplomatiske kanaler for å holde samtalen i ordnede former, forklarer hun.

– Man må ikke vifte med sablene for å kommunisere, men holde det innenfor med ordnede diplomatiske former.

NRK har vært i kontakt med utenriksdepartementet – som ikke hadde anledning til å kommentere denne saken.