NRK Meny
Normal

Ordføreren i Loppa:– Vi er for liten til å klare oss selv

Ifølge nye prognoser vil folketallet i Loppa bli redusert med 38 prosent innen 2040. Ordføreren tror dette er en overdrivelse, men mener likevel at kommunen er for liten til å stå alene.

Steinar Halvorsen og Ståle SætHer

KAN IKKE STÅ ALENE: Ordfører Steinar Halvorsen tror ikke kommunen vil klare seg uten en kommunesammenslåing.

Foto: Eirik Hind Sveen

Befolkningstallet i Norge ventes å nå seks millioner like etter 2030. Tirsdag formiddag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem ferske beregninger av hvordan Norges befolkning utvikler seg.

– Kommunene som får nedgang, er typisk små, ligger i usentrale strøk og er ofte i nord. Av de 15 kommunene som har mer enn 15 prosent nedgang i folketallet, ligger 9 av dem i Nord-Norge, sier forsker Stefan Leknes.

Stefan Leknes, forsker, regionale framskrivinger

SSB-forsker, Stefan Leknes sier mange av kommunene i Nord-Norge vil oppleve nedgang i folketallet.

Foto: SSB

Kommunen som har størst prosentvis nedgang i landet, er Loppa kommune. Kommunen har nå ifølge Wikipedia 951 innbyggere, og etter SSBs beregninger vil den i 2040 ha 38 prosent mindre.

For liten til å klare seg selv

I forrige uke ble det klart at et flertall i kommunestyret i Loppa ikke ønsker en kommunesammenslåing. Ordfører Steinar Halvorsen, som hele tiden har vært for at kommunen skulle slå seg sammen med Alta og Kvænangen, tror derimot ikke de vil bli stående alene lenge.

– Jeg tror ikke det vil bli 38 prosent færre innbyggere her, men jeg tror heller ikke kommunen vil stå alene i 2040. Heller ikke i 2020. Vi er for liten til å klare oss selv, og til å gi innbyggerne de tjenestene de skal ha.

Innbyggertallet i kommunen er halvert siden 80-tallet, og har i 2014 og 2015 blitt kåret til Norges dårligste næringskommune av NHO.

Har tro på Loppa-samfunnet

Halvorsen sier det er vanskelig å si noe sikkert om hva som kommer til å skje. I siste kvartal opplevde de vekst i folketallet.

– Det er flere ting som spiller inn. Da fiskebruket i Øksfjord startet opp opplevde vi en økning. Hvis de klarer å stabilisere seg og vi får på plass annen næringsvirksomhet så skal vi klare å holde folketallet stabilt.

Ordføreren tror også tallene som i dag ble lagt fram ikke forteller hele sannheten.

– De har nok ikke tatt med fiskeindustrien i beregningene. Vi ligger fint plassert når det gjelder sjørettet næring. Over 30 prosent fall i folketallet er nok en sterk overdrivelse, sier han.